Ok, på allmän begäran, här kommer ett recept på en fläderinlagd gurka. Egentligen bara en vanlig 1-2-3-lag, men jag har dragit ner lite på sockret & tillsatt lite salt.
Skall man äta detta samma dag så skivar jag gurka ganska tunt, skall den in i kylen & plockas fram i höst skulle jag ist rekommendera att man skivar lite tjockare.
Du behöver:
3 gurkor svenska gärna eko
1 eko citron (skalet)
5 klasar fläder
3 dl vatten
1,5 dl strösocker
1 dl ättika
0,5 msk salt
Gör så här:
Koka upp vatten, socker, salt & ättika.
Skölj citronen & ta en potatisskalare & ta bort skalet, försök undvika det vita. Skölj fläderblommorna & klipp bort så mycket utav stjälkarna som går.
När sockret & saltet löst sig lägger du i citronskalet & fläderblommorna. Sen låter du lagen stå & svalna i ca 1 timme.
Skölj gurkorna, skär dem sedan i skivor, snabbast går det på en mandolin. Ner med dem i lagen & in i kylen. Låt dem sedan stå minst 4 timmar, men gärna över natten.
Vill du att de skall hålla längre så häller du dem på en rengjord burk & ställer svalt.