Rabarber- & flädergrottor.

on

Sommar, kanske semester & sommarlov, då kan det bli en del fika. Småkakor är en favorit här hemma, de går snabbt & lätt att göra, & är de små, ja då bör man ta två!

Rabarber- & flädergrottor ca 25 st

Du behöver följande:

200 gram rumstempererat smör

0,5 dl strösocker

1,5 tsk vaniljsocker

3 dl lantvetemjöl

1,5 dl dinkel eller rågmjöl

1 tsk bakpulver

1 nypa saltv

N

Sylten:

200 gram rabarber

0,5-1 dl flädersaft

2 msk strösocker

Gör så här:

Skölj rabarbern & skala eventuellt bort skalet om det känns grovt. Skär rabarbern i små bitar, lägg i en kastrull & slå på saften. Låt koka upp tills rabarbern börjar mjukna, sänk sedan så att det knappt bubblar. När det kokat sönder, häll på strösockret & rör tills det smält. Dra av från värmen & låt svalna.

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg smör, strösocker & vaniljsocker i en bunke. Rör tills du får en jämn smet.

Blanda mjöl, salt & bakpulver i en annan bunke.

Blanda sedan i mjölet i smeten, blanda ihop till en jämn deg.

Ställ ut små formar på en plåt, rulla små bollar av degen. Lägg en boll i varje form & gör sedan ett hål i varje med hjälp av ex tummen. Ju större hål, ju mer sylt går det i 🙂

In i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna. Enligt mig blir alla småkakor som godast när det varit frysta, men en ljummen är inte heller fy skam.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s