Sommar, kanske semester & sommarlov, då kan det bli en del fika. Småkakor är en favorit här hemma, de går snabbt & lätt att göra, & är de små, ja då bör man ta två!
Rabarber- & flädergrottor ca 25 st
Du behöver följande:
200 gram rumstempererat smör
0,5 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
3 dl lantvetemjöl
1,5 dl dinkel eller rågmjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa saltv
N
Sylten:
200 gram rabarber
0,5-1 dl flädersaft
2 msk strösocker
Gör så här:
Skölj rabarbern & skala eventuellt bort skalet om det känns grovt. Skär rabarbern i små bitar, lägg i en kastrull & slå på saften. Låt koka upp tills rabarbern börjar mjukna, sänk sedan så att det knappt bubblar. När det kokat sönder, häll på strösockret & rör tills det smält. Dra av från värmen & låt svalna.
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg smör, strösocker & vaniljsocker i en bunke. Rör tills du får en jämn smet.
Blanda mjöl, salt & bakpulver i en annan bunke.
Blanda sedan i mjölet i smeten, blanda ihop till en jämn deg.
Ställ ut små formar på en plåt, rulla små bollar av degen. Lägg en boll i varje form & gör sedan ett hål i varje med hjälp av ex tummen. Ju större hål, ju mer sylt går det i 🙂
In i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna. Enligt mig blir alla småkakor som godast när det varit frysta, men en ljummen är inte heller fy skam.