Grillat är godast & grönt är skönt.

on

Tänkte bjuda på lite tillbehör som lagas på grillen & passar till grillat. Ni vet, lite goa grejer att ställa på bordet, ist för den klassiska grönsalladen.

Grillad majs med jalapenomajonnäs, lagrad svecia & koriander.

Du behöver följande:

2 förkokta majskolvar

3 jalapeno (grön) ca 50 gram

2,5-3 dl matolja

2 äggulor gärna eko ägg

1 vitlöksklyfta

1 tsk senap

1 tsk vitvinsvinäger

1 lime

Salt

Salladslök

Färsk koriander

1 bit lagrad ost, ex svecia

Gör så här:

Dela på chilin, pilla bort alla kärnor. Mixa den med 1 dl olja. Mixa slät & slå sedan genom en sil. Blanda din jalapenoolja med resten utav oljan.

Separera äggulor & vitor, vitan kan sparas till maräng, funkar även att frysa.

Lägg äggulor, senap & vinäger i en stor vid bunke. Vispa ihop & till ett luftigt skum. Här kan man givetvis använda elvisp. Slå försiktigt i lite olja i blandningen, vispa hela tiden. Ju mer olja du får i dina majonnäs, desto snabbare kan du tillsätta mer. Men säkrast är att ta det lugnt & försiktigt & hälla på lite i taget. När du fått i all olja smaksätter du den med 1 riven vitlök, salt & pressad lime. Även här måste du vispa hela tiden. Smaka av, det krävs mer salt än man kan tro.

Detta blir en rätt så stor mängd majonnäs, men häll upp på en ren burk & förvara i kylen, 2 veckor utan problem, om man inte är i med fingrarna & petar.

Grilla majsen, låt svalna något. Ringla över din jalapenomajonnäs, riv över ost & pynta med lite fint skuren salladslök, koriander & slantad jalapeno.

Grillad sallad.

Isbergssallad är kanske ingen favorit i vanliga fall, men grillad, då börjar det hända grejer! Även hjärtsallad, romansallad & endive passar fint att grilla.

Dela på mitten, pensla med en naturell olja & grilla tills den fått fin färg. Salta lite & vips blev isbergssalladen väldigt mycket mer spännande!

Även gott att pressa citron över, eller ringla en youghurtsås med lite mynta & lime. Kanske lite rostade nötter & en ädelsot på.

Grillade nektariner med jordgubbar & rostad sesam.

Du behöver följande:

4 nektariner (gärna lite hårdare)

10-12 färska jordgubbar

1-2 msk vita sesamfrön

2 msk soja

2 lime

3 salladslök

Färsk koriander (funkar öven med basilika, körvel eller mynta)

Salt

Svartpeppar

Gör så här:

Dela dina nektariner på mitten & ta bort kärnorna. Grilla dem på köttsidan först, låt dem få ganska mycket färg. Vänd dem sedan & grilla en liten stund på andra sidan. Man vill att de ska börja bubbla lite, så att den goda fruktjuicen vaknar till liv. Det blir en väldigt sött karamelliserad smak när fruktsockret bränns på grillen.

Låt nektarinerna svalna något.

Rosta sesamfrö lätt i en torr panna, de skall bli gyllenbruna, bränns de smakar det illa & då är det bara att slänga & göra om på nytt.

Skär salladslöken i tunna skivor. Hacka färsk koriander grovt.

Blanda ihop soja med limesaften & blanda sedan ihop allt. Smaka eventuellt av med lite salt. Det gör inget om det blir lite mosigt när man blandar, då kommer bara smakerna att vakna till liv ännu mer.

Rökigt kryddsmör med grillad citron & vitlök:

När man gör kryddsmör så är det en klar fördel om smöret är rumstempererat. Har man glömt ta fram smöret tillräckligt många gånger så får man hitta en bra lösning. Så ta 200 gram smör & lägg i en ugnssäker form, ställ det på grillen & på med locket. På bara några minuter är det mjukt & följsamt, plus att det fått en mycket trevlig röksmak.

Kryddsmör kan smaksättas med i princip vad som helst som man tycker om.

Jag gillar att dela en citron på mitten, grilla den hårt & pressa saften i smöret. Sen grillar man färsk vitlök tills den blir mjuk. Mosar i 5-6 klyftor i smöret. I med någon färsk ört ex timjan eller salvia. Salta & peppra. 200 gram smör räcker ju ett tag, så rulla in smöret i bakplåtspapper & lägga i frysen. Bara att ta fram när det vankas grillat nästa gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s