Tartlette med choklad, rabarber & mandel.

on

Små spröda pajer fyllda med en len chokladcreme & en syrlig rabarberkompott. Toppat med rostad mandel & brynt vit choklad.

Mördeg:

150 gram kylskåpskallt smör

3 dl lantvetemjöl

1 dl dinkelmjöl

0,5 dl florsocker

1 ägg

1 nypa salt

Gör så här:

Skär smöret i små tärningar. Häll på mjöl, florsocker & salt. Jobba ihop & tillsätt ägget. Arbeta ihop tills den precis går ihop, en mördeg skall ej knådas eller jobbas med för länge. Plasta in degen & låt ligga i kylen i ca 1 timme. (Börja med de andra momenten under tiden)

Jag använder små pajformar med löstagbar botten, det gör det enklare att få ut pajskalet ur formen. Men det funkar öven fint att servera pajen i formen, eller göra en stor paj ist.

Sätt ugnen på 175-180 grader

Kavla ut degen på mjölad bänk, klä formarna med pajdegen. Nagga botten med en gaffel. Klä sedan hela formen med folie. Detta gör att inte pajdegen krymper ner på kanterna. Grädda i ca 10-12 minuter med folie, sedan ytterligare 5-6 minuter utan folie. Låt dem sedan kallna ordentligt.

Rabarberkompott:

150 gram rabarber

10 kardemummakärnor

1 msk strösocker

1 msk citronsaft

1 tsk färsk riven ingefära

Nu i början är rabarbern så späd så man brukar inte behöva skala den.

Skär rabarbern i grova bitar, lägg dem i en kastrull ihop med sockret, citron & ingefära. Krossa kardemumman i mortel & tillsätt även den. Låt koka upp & sänk sedan värmen, låt sjuda tills rabarbern är mjuk. Låt bli riktigt kall i kylskåp.

Chokladcreme:

2 dl mörk choklad ca 60% (pellets)

0,75 dl vit choklad (pellets)

1,5 dl vispgrädde

1 nypa salt

Koka upp grädden & slå över chokladen, tillsätt salt vispa eller rör tills all choklad har löst sig. Låt svalan 10-15 minuter.

Brynt vit choklad:

35 gram vit choklad

Sätt ugnen på 180 grader. Sprid ut chokladen på en plåt med bakplåtspapper. När chokladen blir gyllene rör runt, låt gå ytterligare en liten stund. Den skall få ganska mycket färg. Låt sedan svalna.

Rostad & riven mandel:

1 dl sötmandel

Rosta den i en torr stekpanna, låt få ganska mycket färg. Låt svalna. Riv på den finaste sidan av rivjärnet.

Börja med att pensla botten av pajskalet med smält choklad. Låt stå i kylen i 5 minuter. Lägg rabarberkompott i botten på pajskalet. Fyll sedan på med chokladcreme. In i kylen i ca 30 minuter.

Hacka över den brynta chokladen & strö det över pajen, strö även över den rivna mandeln. Avsluta med lite flingsalt & kanske en grön kvist eller lite råhyvlad rabarber.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s