Vegetarisk pastasås.

on

Här kommer receptet från veckans Skövde Nyheter.

Som utlovat kommer här ett recept på en pastasås. Det blir en vegetarisk variant med bland annat palsternacka, chili, gråärt & champinjon.

Du behöver följande till 4 portioner:

1 stor palsternacka

2 stora morötter

2 schalottenlök

2 vitlöksklyftor

1 bit röd chili

200 gram färsk champinjon

1 kruka persilja

0,5 tsk rökt paprikapulver

2 dl kokt gråärt (eller gula ärtor, linser eller eller böna)

125 gram svartkål

25 gram god lagrad ost

20 hasselnötter (eller pumpakärnor)

Rapsolja

Kallpressad rapsolja eller olivolja

Balsamvinäger

Salt

Svartpeppar

Gör så här:

Skala lök & vitlök. Skär vitlöken i tunna skivor & schalottenlöken i strimlor. Strimla en bit chili, svårt med mängd när det gäller chili, så ta lite i taget.

Hetta upp en stekpanna på medelvärme med lite olja i. Svetta löken & chilin utan att den får färg. Slå på krossade tomater, lika mycket vatten, 1,5 msk balsamvinäger. Krydda med salt, svartpeppar & paprikapulvret. Låt småputtra i ca 20-30 minuter.

Koka din gråärt i saltat vatten tills den är nästan helt mjuk. Det går bra att byta ut mot exempelvis gula ärtor, gröna linser eller någon böna. Häll av vattnet & låt den svalna. Mosa den sedan lätt med en gaffel. Lägg sedan i dem i såsen.

Skala morot & palsternackan, riv på grova sidan av rivjärnet.

Hacka champinjonerna som om det vore en gul lök, stek den ganska hår i olja. Salta & låt sedan rinna av på ett papper.

Repa svartkålen från stjälken, hacka den sedan grovt & skölj noga. Stek även den snabbt i lite olja, salta & låt rinna av på ett papper.

Rosta dina hasselnötter i en torr panna, hacka dem grovt.

Lägg i morötter & palsternacka & låt dem koka med i ca 10 minuter.

Svampen & kålen åker i precis när det är dags att äta.

Smaka av såsen med salt & svartpeppar.

Strö över grovt hackad persilja & dina nötter. Avsluta med flagad ost & ringla över lite kallpressad rapsolja.

Ett bra tips till alla sorters pastasåser är att spara lite av pastavattnet, slå några matskedar i såsen. I vattnet finns stärkelse & god salt smak från din hemgjorda pasta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s