Pasta, på riktigt.

on

Recept från veckans Skövde Nyheter

Den här veckan blir det egengjord pasta. Vi skippar det vanliga durumvete & använder oss av ett

Näringstätare & ekologiskt hantverksmjöl. Jag har gjort 2 olika pastadegar, en med lantvete & dinkel, samt en med emmer & enkorn. Samma mängder oavsett mjöl, men olika mjöl absorberar olika mängd vätska, så man får testa sig fram lite. Mjölet jag använder i dessa recept är ifrån Warbro kvarn.

Själva arbetsinsatsen är inte så stor, men pastadegen behöver 2 dygn på sig innan den är klar, men tror mig, det är värt det. Smaken blir helt magisk, till skillnad från ”vanlig” köpt pasta, spm egentligen inte smakar något speciellt.

Du behöver följande:

150 gram ekologisk lantvete

150 gram ekologisk ljust dinkelmjöl

3 hela eko ägg

3 eko äggulor (vitan som blir över får bli maräng)

Ca 6 gram salt

5-10 gram vatten

Gör så här:

Jag gillar att hälla upp mjölet på en bänk, göra ett hål i mitten & där i hälla alla andra ingredienser. Sen är det bara att börja jobba in mjölet, lite i taget. Man skall ej överknåda degen, det räcker att den går ihop & känns smidig.

(Man kan givetvis också hälla alla ingredienser i en bunke & blanda eller använda en hushållsassistent.)

Lägg degen i en bunke, plasta & låt stå 12 timmar i rumstemperatur. Flytta den sedan till kylen i ca 24 timmar.

Har man en pastamaskin så använder man ju naturligtvis den. Först till tunna plattor & sen i önskad form.

Men det funkar ju att kavla & skära till sin tagliatelle också.

Koka pastan i saltat vatten, ca 2 min.

För att känna skillnaden på din egengjorda pasta & den man köper rekommenderar jag att bara äta den som den är först, eller med lite riven ost & olja på.

Men skickar ändå med ett snabbt recept på en god pesto, funkar i princip med vilka örter & ost som helst, ta dina favoriter helt enkelt.

Du behöver:

20 gram färsk salvia

20 gram färsk basilika

50 gram spenat

1 dl riven ost, ex präst

1-1,5 dl kallpressad rapsolja

1 eko citron, saften

1 vitlöksklyfta

0,5 pumpakärnor

0,5 dl hasselnötter

0,5 dl mandel

Salt

Svartpeppar

Gör så här:

Rosta nötterna & kärnorna i en torr panna.

Mortla eller mixa alla ingredienser. Smaka av med salt, svartpeppar & pressa i citron.

Jag gillar när det är lite grövre & inte helt slätt.

Vi tränar på pasta i ett par veckor, sen blir det ett recept på en god pastasås i nästa recept.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s