Veckans recept från Skövde Nyheter.

on

Den här veckan blir det vildsvinskött från Lilla Spännefalla gårdsbutik, krämiga gryn från frebaco, ost från Falbygden & microgrönt från Nordamark.

Naturligtvis kan man använda en annan ost, en annan styckningsdetalj osv. Men tanken med rätten är att den skall vara lokal.

Krämiga gryn:

2,5 dl Kvarngryn från frebaco

2 schalottenlök

2 vitlöksklyftor

2 msk grönsaksbuljong

Rapsolja j

Smör

0,5 citron

1,5 dl riven ost, gärna svecia från Falbygden

Salt

Svartpeppar

Gör så här:

Hacka lökarna fint.

Hetta upp en kastrull med lite smör & olja i botten, svetta löken & grynen, låt det få lite rostad färg. Blir det för torrt slå på lite mer olja & smör. Slå på vatten så det täcker & grönsaksbuljong. Koka tills det är nästan helt mjukt.

Blanda i riven ost, saften av en halv citron & lite mer vatten & buljong. Det skall bli lite som en risotto i konsistensen.

Köttet, vildsvinsrostbiff:

Olja

Smör

Vitlök

Färsk timjan

Salt

Svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader. Lite högre temperatur än vad jag brukar ha, men köttet är så mört & välhängt att det lätt kan bli lite som en pastej i konsistensen om det får gå på för låg temp länge.

Låt köttet ligga framme ca 20-30 minuter i rumstemperatur innan du skall steka det.

Hetta upp en stekpanna med olja. Stek på nåda sidor tills det får fin färg, salta & peppra.

Hacka vitlöken grovt. Klicka i 2 msk smör i pannan, lägg i vitlöken & några timjankvistar. Ös köttet med smöret.

Lägg i en ugnsfast form & in i ugnen. Jag körde mitt till ca 58-60 grader, sen fick det ligga under folie i ca 15 minuter. Då stiger innertemperaturen ytterligare några grader & köttet håller sig saftigt.

Såsen:

4 dl créme fraiche

1,5 msk soja

1 vitlöksklyfta

2 tsk dijon

Svartpeppar

Vatten

Gör så här:

Värm försiktigt créme fraiche i en kastrull. Vispa i senap & soja. Smaksätt med svartpeppar & riven vitlök. Tillsätt ca 0,5- 1 dl vatten.

Råstekt jordärtskocka & grönkål:

4-5 jordärtskockor

125 gram grönkål

Olja

Smör

Salt

Gör så här:

Skölja skockorna noga. Skär dem i skivor.

Stek dem på medelvärme i olja.

Under tiden skölj & rensa grönkålen. Plocka i lagom stora blad.

När jordärtskockorna är nästan mjuka, stäng av värmen, tillsätt grönkål & smör. Salta.

Lägg de krämiga grynen i botten på tallriken, placera några skivor av köttet på. Strö över jordärtskockor & grönkål. Ringla över såsen & toppa med skott från Nordamark.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s