En riktigt köttig & fin korv ihop med ett lent fint potatismos, vad kan gå fel!?
Råkorv på rådjur & vildsvin ifrån Lilla Spännefalla gårdsbutik. Potatispuré på mandelpotatis. Vi tar till vara på potatisskalet & friterar det, alltid gott med något knaprigt på tallriken. En majonnäs smaksatt med mycket senap, & dessutom senapsskott från Nordamark. De är ganska peppriga & smaken påminner mycket om pepparrot. Även lite råstekt svartrot & picklad lök.
Receptet är till 4 personer.
Korven:
4 st råkorvar helst från Spännefalla
Rapsolja
Smör
1 vitlöksklyfta
Lite färsk timjan
Gör så här:
Sätt ugnen på 80 grader.
Stek korven på medelvärme tills den får fin stekyta. Krossa vitlöksklyftan. Klicka i en rejäl klick smör & lägg vitlöken & timjanen där i. Vinkla stekpannan & ös korvarna med smöret. Lägg i en ugnsform & ställ in i ugnen, eftersom det är fläsk i just denna korven så behöver de komma upp i 72 grader.
Picklad rödlök:
6 små röda steklökar
1 dl vatten
0,5 dl strösocker
0,3-0,5 dl ättika
Koka upp vatten, ättika & strösocker tills sockret löst sig. Detta är ju en så kallad 1-2-3-lag, men man kan givetvis justera mängderna lite. Eftersom löken är lite söt i sig så brukar jag putta i lite extra ättika.
Skala & skär löken i skivor, inte allt för tunna. Lägg dem i en skål & slå sedan lagen över. Täck med plastfilm & låt svalna.
Potatispuré:
1 kg mandelpotatis
25 gram smör
Ca 1 dl mjölk
Ca 1 dl grädde
Salt
Skala potatisen, spara skalet i en skål med vatten.
Koka potatisen mjuk, häll av & låt ånga av i någon minut.
Krossa potatisen ihop med smöret, tillsätt sedan vätska efter smak. Jag kör alltid med elvisp. Smaka av med salt.
Friterat potatisskal:
Potatiskal
Rapsolja
Salt
Skölj skalen noga & låt dem rinna av i durkslag. Torka dem sedan torra med hushållspapper.
Hetta upp olja till 165-175 grader.
Fritera lite i taget tills de blir gyllenbruna. Låt dem rinna av på papper & salta dem.
Senapsmajonnäs:
1 äggula
2 dl rapsolja
1 dl kallpressad rapsolja
1,5 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijon eller annan senap man tycker om
1-2 msk senap att smaksätta med, jag använde Västervikssenap
Salt
Gör så här:
Lägg äggula, vitvinsvinäger & 1 tsk senap i en bunke. Vispa ihop till en skum. Här är det ju full lagligt & smart att använda elvisp!
Börja sedan att droppa i olja, lite i taget. Ju mer olja du får i desto snabbare kan du tillsätta mer. Kör man med elvisp är det väldigt sällan som en majonnäs skär sig, men skulle olyckan vara framme kan man droppa i några droppar kallt vatten, så brukar det lösa sig.
Smaksätt majonnäsen med senap & salt.
Råstekt svartrot & lök:
2 svartrötter
1 stor gul lök
Rapsolja
Smör
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Skala svartroten & dela i grova bitar. Skall du ej steka den direkt bör du lägga den i kallt vatten, då den snabbt blir missfärgad.
Hetta upp en stekpanna & stek svartroten på medelvärme i olja & smör.
Skala löken & skär i grova bitar, låt även den steka med i stekpannan. Salta & peppra. Svartroten skall vara nästan mjuk, men lite motstånd är gott.
Dryck till detta måste ändå bli en kall öl.