Körv & mos.

on

En riktigt köttig & fin korv ihop med ett lent fint potatismos, vad kan gå fel!?

Råkorv på rådjur & vildsvin ifrån Lilla Spännefalla gårdsbutik. Potatispuré på mandelpotatis. Vi tar till vara på potatisskalet & friterar det, alltid gott med något knaprigt på tallriken. En majonnäs smaksatt med mycket senap, & dessutom senapsskott från Nordamark. De är ganska peppriga & smaken påminner mycket om pepparrot. Även lite råstekt svartrot & picklad lök.

Receptet är till 4 personer.

Korven:

4 st råkorvar helst från Spännefalla

Rapsolja

Smör

1 vitlöksklyfta

Lite färsk timjan

Gör så här:

Sätt ugnen på 80 grader.

Stek korven på medelvärme tills den får fin stekyta. Krossa vitlöksklyftan. Klicka i en rejäl klick smör & lägg vitlöken & timjanen där i. Vinkla stekpannan & ös korvarna med smöret. Lägg i en ugnsform & ställ in i ugnen, eftersom det är fläsk i just denna korven så behöver de komma upp i 72 grader.

Picklad rödlök:

6 små röda steklökar

1 dl vatten

0,5 dl strösocker

0,3-0,5 dl ättika

Koka upp vatten, ättika & strösocker tills sockret löst sig. Detta är ju en så kallad 1-2-3-lag, men man kan givetvis justera mängderna lite. Eftersom löken är lite söt i sig så brukar jag putta i lite extra ättika.

Skala & skär löken i skivor, inte allt för tunna. Lägg dem i en skål & slå sedan lagen över. Täck med plastfilm & låt svalna.

Potatispuré:

1 kg mandelpotatis

25 gram smör

Ca 1 dl mjölk

Ca 1 dl grädde

Salt

Skala potatisen, spara skalet i en skål med vatten.

Koka potatisen mjuk, häll av & låt ånga av i någon minut.

Krossa potatisen ihop med smöret, tillsätt sedan vätska efter smak. Jag kör alltid med elvisp. Smaka av med salt.

Friterat potatisskal:

Potatiskal

Rapsolja

Salt

Skölj skalen noga & låt dem rinna av i durkslag. Torka dem sedan torra med hushållspapper.

Hetta upp olja till 165-175 grader.

Fritera lite i taget tills de blir gyllenbruna. Låt dem rinna av på papper & salta dem.

Senapsmajonnäs:

1 äggula

2 dl rapsolja

1 dl kallpressad rapsolja

1,5 tsk vitvinsvinäger

1 tsk dijon eller annan senap man tycker om

1-2 msk senap att smaksätta med, jag använde Västervikssenap

Salt

Gör så här:

Lägg äggula, vitvinsvinäger & 1 tsk senap i en bunke. Vispa ihop till en skum. Här är det ju full lagligt & smart att använda elvisp!

Börja sedan att droppa i olja, lite i taget. Ju mer olja du får i desto snabbare kan du tillsätta mer. Kör man med elvisp är det väldigt sällan som en majonnäs skär sig, men skulle olyckan vara framme kan man droppa i några droppar kallt vatten, så brukar det lösa sig.

Smaksätt majonnäsen med senap & salt.

Råstekt svartrot & lök:

2 svartrötter

1 stor gul lök

Rapsolja

Smör

Salt

Svartpeppar

Gör så här:

Skala svartroten & dela i grova bitar. Skall du ej steka den direkt bör du lägga den i kallt vatten, då den snabbt blir missfärgad.

Hetta upp en stekpanna & stek svartroten på medelvärme i olja & smör.

Skala löken & skär i grova bitar, låt även den steka med i stekpannan. Salta & peppra. Svartroten skall vara nästan mjuk, men lite motstånd är gott.

Dryck till detta måste ändå bli en kall öl.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s