Högrev är en favoritdetalj. Mycket insprängt fett ger köttet en fyllig & intensiv köttsmak. Högrev är perfekt att göra grytor på, men det är nästan ännu bättre att baka högrevet helt. Gärna på låg temperatur & länge.
Den här rätten brukar jag köra på söndagar. Sätter in köttet i ugnen efter frukost & sen får det stå i ugnen & ”götta” sig ända fram till middagsdags. Doften som sakteliga sprider sig i lägenheten, det är bara ren & skär bonus.
Du behöver följande till 4 portioner + matlåda.
800-1000 gram svensk högrev (gärna en som närmar sig utgångsdatum)
3,5 dl gott rödvin
3-5 msk kalvfond
1 msk balsamvinäger
1 morot
2 vitlöksklyftor
1 gullök
2 kvistar färsk timjan
Maizena
200 gram champinjoner
200 gram ostronskivling
20 st små gula pärllökar
2 pkt bacon eller rökt sidfläsk
Salt
Svartpeppar
Rapsolja
Smör
Kruspersilja att garnera med
Gör så här:
Sätt ugnen på 85-90 grader.
Ta fram ditt kött ca 30 minuter innan du skall börja, då blir det lite rumstempererat & kyler inte ner stekpannan.
Salta & peppra ordentligt på båda sidorna & stek sedan köttet i olja.
Skala din gullök, morot & vitlök. Hacka grovt. När köttet har fått fin färg på båda sidorna lägger du över det i en ugnsfast form. Stek sedan lök, morot & vitlök i lite smör i stekpannan. Häll sedan över även det i ugnsformen. Lägg i timjan, slå på vin, vinäger, lite utav fonden & 1-2 dl vatten. Det behöver inte täcka köttet men bör gå till hälften ungefär.
Sätt in formen i mitten utav ugnen. (På den här temperaturen lät jag mitt kött stå i ca 7-8 timmar.)
Häll av såsen ur formen i en kastrull, låt stå på köksbänken i ca 20 minuter. Då åker allt fett upp på ytan & du kan enkelt skeda bort allt överflödigt fett från såsen. Låt skyn koka upp & sedan sjuda en lite stund. Sila av såsen & sedan tillbaka i grytan.
Smaka eventuellt av med lite mer fond. Red av såsen med lite maizena, så att den blir lite simmig.
Skär din svamp i grova bitar & stek dem på rätt så hög värme i olja. Rör inte för mycket i dem utan låt dem få lite yta. Salta & peppra.
Skär bacon eller fläsk i lite mindre bitar & stek knaprigt, låt rinna av på ett papper.
De små lökarna tycker jag är trevligt att steka på hela & sedan låta dem koka mjuka i såsen.
Låt de små lökarna & några fläskbitar bubbla med i såsen en liten stund.
Skär ditt kött i skivor (är det riktigt mört så kan man skära upp med en smörkniv) servera med potatispuré eller ugnsbakade rotfrukter. Pynta med lite hackad persilja.