Den klassiska äppelpajen är icke att förakta, men ibland vill man bara testa något nytt. Så här kommer receptet på en smördegskreation med äpple, kanel & kardemumma. Klassiska smaker men i en lite elegantare utformning. Smördeg kan man göra egen, men ibland är det ok att fuska eller ta en genväg om man så vill. Detta är ett gyllene tillfälle att ta just en sådan genväg. Till äppelrosorna rekommenderar jag lättvispad grädde, är det en barnfri fika kan man spetsa grädden med lite calvados.

Du behöver följande till 10 stycken:

1 förpackning med 5 smördegsark

5-7 Svenska äpplen gärna Ingrid Marie

1 citron

2 msk råsocker

1 msk strösocker

Florsocker

Mjöl

Kanel

Kardemumma

3 dl vispgrädde

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Skala 2 utav äpplena, skär i små bitar & lägg i en kastrull. Slå på 2 msk vatten & 1 msk strösocker. Låt koka upp & sedan sjuda tills äpplena är sönderkokta. Låt svalna.

Skölj & dela äpplena på mitten, ta bort kärnhuset. Skär sedan så tunt du kan, har man en mandolin kan man använda den.

Lägg äpplena i en skål med kallt vatten & saften från en citron. Då blir de inte mörka.

Mjöla bänken ordentligt, lägg på ett ark smördeg, kavla ut den lite lätt. Dela den på mitten på längden. Bred ett tunt lager utav din äppelkompott på smördegen, strö över kanel, kardemumma & lite råsocker.

Lägg sedan äppelskivorna efter kanten så att de överlappar varandra. Vik upp nederdelen så att den går upp lite över äpplena. Rulla sedan ihop, lägg lite tryck där nere då du rullar. Lägg dem i muffinsformar på en plåt. In i mitten utav ugnen i ca 35-40 minuter.

Låt dem sedan svalna på galler i ca 10 minuter. Pudra över lite florsocker &

servera dem ljumna med lättvispad grädde.

Annonser