Den här veckan blir det recept på en mustig köttgryta. Jag har lyckats få tag på björnkött, men man kan givetvis byta ut mot annat viltkött eller så kör man på vanlig fläsk eller nötkött. Vill man testa björn så kan man köpa det på Lilla Spännefallas gårdsbutik.

Till grytan blir det rårörda lingon & en gratäng på potatis & jordärtskocka.

Du behöver följande:

750 gram tärnat kött (gärna björn då)

2 gula lökar

3 morötter

3 palsternackor

1 bit rotselleri

1 lagerblad

2 enbär

250 gram kantareller eller trattkantareller

2-3 msk kalv eller viltfond

1 msk tomatpuré

1,5 dl rött vin

Olja

Smör

Salt

Nymald svartpeppar

Gör så här:

Skala alla rotfrukter & lök. Ta en av varje & skär i små tärningar.

Skär ditt kött i grova bitar. Hetta upp en stekpanna eller gjutjärnsgryta, slå i lite olja & stek på köttet. Gärna lite i taget, annars kommer köttet kyla ner pannan & det blir kokt istället för stekt.

När du stekt på allt kött & lagt tillbaka det i grytan kan du tillsätta dina hackade rotfrukter & lök. Låt fräsa med en stund ihop med tomatpuré, fond, salt & peppar.

Slå på vinet & vatten tills det täcker. Krossa enbären lätt & tillsätt dem & ett lagerblad. Låt koka upp & dra sedan ner värmen till lägsta & sätt på ett lock. Låt småputtra tills köttet är mört. Red av med lite maizena.

Resten av rotfrukterna & löken skär du i grova bitar & steker tills de får fin färg i olja & smör. Salta & peppra. Det får gärna vara lite kärna i dem, så att de inte blir mosiga. Stek dina kantareller i olja & smör, salta dem. När det är dags att äta blandar du i de stekta rotfrukterna & svampen.

Potatis- & jordärtskocksgratäng:

1 kg mjölig potatis

400 gram jordärtskocka

1 stor gul lök

1 vitlöksklyfta

3 dl grädde

2 dl mjölk

Salt

Svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala potatis & skockorna. Skär i tunna skivor. Gör likadant med lök & vitlök. Lägg allt i en kastrull, slå på grädde & mjölk. Låt småputtra ca 15 minuter. Smaka av med salt & peppar. Häll över gratängen i en ugnssäker form & grädda i ugnen ca 35-45 minuter.

Servera grytan med gratängen & rårörda lingon.

Annonser