Hösten närmar sig & då blir det per automatik svamp & rotfrukter när jag lagar mat. Den här veckan blir det rotfruktsplättar med stekt svamp, rökt sidfläsk & äpple. Till detta en lingoncreme.
Här kan man ju ta de rotfrukter man gillar bäst eller den svamp man hittat i skogen. Men, glöm ej att Ica har också svamp 🙂
Du behöver följande:
Pannkakssmet.
3 dl stenmalet dinkelmjöl
2,5 dl lantvetemjöl
5 ekologiska ägg
9 dl standardmjölk
1 tsk salt
3 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 tsk bakpulver
Nymald svartpeppar
2 morötter
1 palsternacka
1 bit rotselleri (sammanlagt ca 300 gram rivna rotfrukter)
500 gram svamp (kantareller, trattkantareller, Karl-Johan eller champinjon)
3 stora svenska äpplen
500 gram rökt sidfläsk
2 stora lökar
Salt
Nymald svartpeppar
Smör & olja att steka i
kruspersilja
3 dl créme fraiche
1,5 dl lingon eller lingonsylt
Gör så här:
Blanda mjöl, salt & bakpulver. Vispa i häften av mjölken, tillsätt resten utav mjölken & äggen. Riv i vitlöken & lite svartpeppar.
Tvätta & skala rotfrukterna, riv dem grovt & lägg dem i pannkakssmeten. Smält smöret & vispa i det.
Ställ in i kylen & låt dra ca 1 timme.
Skär svampen i grova bitar, skär löken i grova strimlor & fläsket i stora tärningar. Stek allt knaprigt i omgångar. Salta & peppra. Låt fläsket rinna av på ett pappret.
Skölj & skär äpplet i rätt så tjocka skivor, stek det på hög värm utan att röra för mycket i dem. Man vill ge äpplet lite färg men utan att det blir mosat.
Mosa ihop lingonen med créme fraichen. I och med att fläsket är salt & rotfrukterna lite söta, så är det gott om cremen är lite syrlig.
Stek dina plättar i lite smör, funkar ju givetvis att göra som pannkakor också.
Servera plättarna med svampröran, lingoncremen & hackad kruspersilja över.
Plättarna funkar även fint att packa ner i utflyktsväskan & äta kalla.