Hösten närmar sig & då blir det per automatik svamp & rotfrukter när jag lagar mat. Den här veckan blir det rotfruktsplättar med stekt svamp, rökt sidfläsk & äpple. Till detta en lingoncreme.

Här kan man ju ta de rotfrukter man gillar bäst eller den svamp man hittat i skogen. Men, glöm ej att Ica har också svamp 🙂

Du behöver följande:

Pannkakssmet.

3 dl stenmalet dinkelmjöl

2,5 dl lantvetemjöl

5 ekologiska ägg

9 dl standardmjölk

1 tsk salt

3 msk smör

1 vitlöksklyfta

1 tsk bakpulver

Nymald svartpeppar

2 morötter

1 palsternacka

1 bit rotselleri (sammanlagt ca 300 gram rivna rotfrukter)

500 gram svamp (kantareller, trattkantareller, Karl-Johan eller champinjon)

3 stora svenska äpplen

500 gram rökt sidfläsk

2 stora lökar

Salt

Nymald svartpeppar

Smör & olja att steka i

kruspersilja

3 dl créme fraiche

1,5 dl lingon eller lingonsylt

Gör så här:

Blanda mjöl, salt & bakpulver. Vispa i häften av mjölken, tillsätt resten utav mjölken & äggen. Riv i vitlöken & lite svartpeppar.

Tvätta & skala rotfrukterna, riv dem grovt & lägg dem i pannkakssmeten. Smält smöret & vispa i det.

Ställ in i kylen & låt dra ca 1 timme.

Skär svampen i grova bitar, skär löken i grova strimlor & fläsket i stora tärningar. Stek allt knaprigt i omgångar. Salta & peppra. Låt fläsket rinna av på ett pappret.

Skölj & skär äpplet i rätt så tjocka skivor, stek det på hög värm utan att röra för mycket i dem. Man vill ge äpplet lite färg men utan att det blir mosat.

Mosa ihop lingonen med créme fraichen. I och med att fläsket är salt & rotfrukterna lite söta, så är det gott om cremen är lite syrlig.

Stek dina plättar i lite smör, funkar ju givetvis att göra som pannkakor också.

Servera plättarna med svampröran, lingoncremen & hackad kruspersilja över.

Plättarna funkar även fint att packa ner i utflyktsväskan & äta kalla.

Annonser