Nu börjar de svenska päronen & äpplena dyka upp i butikerna & i trädgårdarna.

Därför blir det 2 recept med just päron i huvudrollen. (Vill man så kan man använda sig utav pallade päron.)

En sockerkaka med päron & kardemumma. Samt ett omarbetat recept på en päronmarmelad, som en del av er säkert känner igen. Jag använder mig av en päronsort som heter Clara Frijs, men välj en som du själv tycker är god.

Du behöver följande till kakan.

4 ekologiska ägg

65 gram smör

2,5 dl strösocker

2,5 dl lantvetemjöl

1,5 dl dinkelmjöl

1,5 tsk mortlad/krossade

1 tsk vaniljsocker

1 dl mjölk

2 tsk bakpulver

kardemummakärnor

Pärlsocker

Smör att smörja formen

2 msk riven kokos eller ströbröd

Lättvispad grädde till kakan

Eventuellt färsk ingefära

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa socker & ägg riktigt pösigt.

Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker & kardemumma. Mängden mjöl kan variera lite beroende på vilken sorts mjöl man använder, olika mjöl suger åt sig olika mängd vätska.

Skölj päronen, skala om man vill, jag gjorde det inte. Skär i grova bitar.

Smält smöret & blanda i mjölken, låt svalna.

Blanda ihop äggsmeten med smör & mjölk, vänd försiktigt i mjölblandningen & tillsist blandar du i pöronbitarna.

Smöra en form, strö i antingen ströbröd eller riven kokos. Häll i smeten & strö lite pärlsocker på toppen.

In i ugnen i ca 35-45 minuter. Stick i mitten av kakan, det skall inte bli kladdigt på stickan.

Servera med lättvispad grädde. Testa att smaksätta grädden med färskriven ingefära, det passar väldigt bra ihop med päron.

Päronmarmelad:

1 kg päron

2 lime

1 vaniljstång (eller 1 stjärnanis)

200-350 gram syltsocker

2 tsk flädersaft (man behöver inte ha kokat den själv)

Gör så här:

Skölj päronen, skala om du vill. Skär i små bitar.

Lägg päronen i en kastrull ihop med vaniljstången, sockret, limesaft & saften. Låt koka upp, dra ner värmen & låt småputtra i ca 10 minuter eller tills päronbitarna mjuknat. Smaka av så den är lagom söt. Jag brukar lägga en liten klick på en tallrik & ställa den i kylen i 5 minuter, då får man koll på att konsistensen är som man vill.

Häll på rengjorda burkar & låt svalna i kylen. Supergott på en brieost, en vällagrad prästost eller på Almnäs tegel.

Annonser