Här kommer senaste texten från lokaltidningen Skövde Nyheter, som jag skriver recept för varannan vecka.

Pizza, bianco med säsongsanpassade toppingar.

Den här veckan blir det pizza. Det blir ingen tomatsås utan créme fraiche i botten, en sk pizza bianco. Man kan ju givetvis toppa sin pizza med vad man vill, men jag tycker att ni skall passa på att änvända alla ”goa” grönsaker, svamp etc som finns nu. Testa gärna att byta ut det gamla vanliga vetemjölet, mot ex lantvete, dinkel eller rågmjöl. Det blir lite mer karaktär i din pizzabotten då.

Så här gör du degen (räcker till ca 12 små portionspizzor)

1,5 dl vatten

0,5 dl olja (matolja, olivolja eller rapsolja)

25 gram färsk jäst

1 nypa salt

2,5 dl lantvetemjöl

2 dl dinkelmjöl

Värm ugnen till 250 grader. Låt plåten eller pizzasten om du har stå inne & bli varm.

Värm vatten & olja till ca 35 grader. Blanda ut jästen & saltet i det ljumna vattnet. Blanda i mjölet, lite i taget. Jobba ihop till en deg som släpper ifrån kanterna på bunken. Mängden mjöl kan variera lite beroende på mjölsort.

Låt jäsa under en handduk i 40 minuter.

Såsen:

2 dl créme fraiche

2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

Salt

Svartpeppar

Blanda ihop allt & riv i vitlöken.

Kavla ut degen så tunt du kan, lägg på en plåt med bakplåtspapper, lägg på ett rätt så givmilt lager utav såsen. In i ugnen i ca 6-8 min lite beroende på storleken. Jag valde idag att lägga på toppingarna i efterhand, för att jag föredrar grönsakerna råa eller lätt förvällda.

Pizza 1. Smörstekta kantareller, stekt smålök & färsk timjan.

Pizza 2. Färska tomater, råhyvlad zucchini, svartpeppar & färsk oregano.

Pizza 3. Lättkokta vaxbönor, råa sockerärtor, rädisor, chili & salladslök.

Pizza 4. Grönkål, kallpressad rapsolja & vitlök.

Pizza 5. Citron & sardeller.

Annonser