Den här veckan tänkte jag bjuda på några receptfavoriter med hallon.
Först ut den klassiska hallongrottan, ett måste på kakfatet om du frågar mig.
Du behöver följande:
250 gram rumstempererat smör
1 dl strösocker
1,5 tsk vaniljpulver eller vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl (gärna lantvete)
500 gram hallon
150-225 gram syltsocker
Gör så här:
Rensa hallonen, lägg dem i en kastrull ihop med syltsockret. Låt koka upp & småputtra ca 10 minuter. Häll upp på rengjord burk & in i kylen.
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör ihop smör & socker. Blanda mjöl, bakpulver & vaniljpulver.
Rör ihop allt, låt stå i 20 minuter i kylen.
Rulla små bollar, detta recept blir ca 20 st.
Lägg dem på en plåt eller i små formar.
Tryck en liten grop med tummen, lägg i lite sylt i varje, ca 1-1,5 tsk.
In i mitten utav ugnen i ca 18-20 minuter.
Fyllda hallon:
Dulce de leche har jag använt flertalet gånger i mina recept. Det är som en kolasås, fast utan grädde. Finns färdig på burk, "karamelliserad mjölk" eller så köper man en burk kondenserad mjölk & kokar egen. Då kokad burken hel, i ca 2,5 timmar.
Vilken variant du än väljer så blir det galet gott att fylla hallon med det. De syrliga bären passar perfekt med den söta & lite nötiga cremen.
Bara att fylla en spritspåse & låta dina gäster fixa sitt eget kaffegodis.
"Falsk" hallonsorbet med banan:
Det är ingen sorbet, men konsistensen blir väldigt lik just sorbet.
Du behöver följande:
2 bananer (frysta)
500 gram färska hallon
1 citron
0,5 dl saft (gärna hallonsaft 🙂
1 msk honung (valfritt)
Börja med att frys in bananerna, hela eller i skivor, över natten.
Låt dem sedan tina i ca 5 minuter.
Mixa dem släta ihop med hallonen, saften & saften från 0,5-1 citron. Eventuellt lite honung i.
Häll upp i en burk & frys.
Här kan man även tillsätta ca 1-1,5 dl naturel yoghurt.