Jordgubbstårta är ju ett måste på midsommar, sommarkalaset eller grillkvällen. Den här tycker jag att ni skall satsa på i år, en pavlova med mascarponecreme, kompott på jordgubbar, fläder & rabarber. Sen toppad med massa färska jordgubbar. Ju längre in på sommaren vi kommer, desto fler sorters bär kan man tillföra. 

Du behöver följande till 6-8 bitar:
Botten:

4 äggvitor

2 dl strösocker

1 tsk ättikssprit eller citronsaft

0,5 msk Maizena 
Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader. 

Vispa äggvitorna till ett hårt skum. 

Blanda strösocker & Maizena. Blanda i det i äggskummet, lite i taget under vispning. 
Ta en plåt med bakplåtspapper, ta några droppar olja på. Klicka ut marängen i den form du vill ha. Ca 1,5 cm hög. 

Låt stå 75 minuter längst ner i ugnen. Låt den sedan svalna innan du lyfter bort den. 
Kompott:

1 l färska jordgubbar

200 gram rabarber 

0,5 vaniljstång 

1 msk flädersaft 
Gör så här:

Skala & skär rabarbern i tunna skivor. Lägg dem, vanilj & saft i en kastrull. Låt koka upp & sedan sjuda i ca 10 minuter. 

Dela jordgubbarna i rätt så grova bitar. Lägg i dem i grytan, låt sjuda ytterligare 5 minuter. Dra sedan från värmen, låt svalna i 1 timme innan du sedan stoppar in den i kylen. Gör den gärna dagen innan, så att den ”sätter” sig. 


Mascarponecreme:
2 dl vispgrädde 

2 dl mascarpone 

1,5-2 msk lemoncurd 

1 msk flädersaft 
Gör så här:

Vispa grädden löst, klicka i lemoncurd & vispa ut den. Tillsätt mascarpone & flädersaft, vispa ihop. Låt stå kallt i 30 minuter. 
Topping:

2 l färska jordgubbar eller andra bär. 
Marängen i botten, bred på kompotten, sen på med mascarponecremen & tillsist massa färska jordgubbar. 

Annonser