Jordgubbstårta är ju ett måste på midsommar, sommarkalaset eller grillkvällen. Den här tycker jag att ni skall satsa på i år, en pavlova med mascarponecreme, kompott på jordgubbar, fläder & rabarber. Sen toppad med massa färska jordgubbar. Ju längre in på sommaren vi kommer, desto fler sorters bär kan man tillföra.
Du behöver följande till 6-8 bitar:
Botten:
4 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk ättikssprit eller citronsaft
0,5 msk Maizena
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Blanda strösocker & Maizena. Blanda i det i äggskummet, lite i taget under vispning.
Ta en plåt med bakplåtspapper, ta några droppar olja på. Klicka ut marängen i den form du vill ha. Ca 1,5 cm hög.
Låt stå 75 minuter längst ner i ugnen. Låt den sedan svalna innan du lyfter bort den.
Kompott:
1 l färska jordgubbar
200 gram rabarber
0,5 vaniljstång
1 msk flädersaft
Gör så här:
Skala & skär rabarbern i tunna skivor. Lägg dem, vanilj & saft i en kastrull. Låt koka upp & sedan sjuda i ca 10 minuter.
Dela jordgubbarna i rätt så grova bitar. Lägg i dem i grytan, låt sjuda ytterligare 5 minuter. Dra sedan från värmen, låt svalna i 1 timme innan du sedan stoppar in den i kylen. Gör den gärna dagen innan, så att den ”sätter” sig.
Mascarponecreme:
2 dl vispgrädde
2 dl mascarpone
1,5-2 msk lemoncurd
1 msk flädersaft
Gör så här:
Vispa grädden löst, klicka i lemoncurd & vispa ut den. Tillsätt mascarpone & flädersaft, vispa ihop. Låt stå kallt i 30 minuter.
Topping:
2 l färska jordgubbar eller andra bär.
Marängen i botten, bred på kompotten, sen på med mascarponecremen & tillsist massa färska jordgubbar.