Nu är det äntligen fritt fram på den gröna svenska sparrisen! Helt klart värt att vänta på. Sparris passar väldigt bra ihop med fett. Såsom smör, majonnäs, ost, grädde & nötter. Även syra, tex citron, vin & vinäger. Jag tycker att den gröna sparrisen blir godast grillad eller stekt, snabbt på hög värme. Här kommer några förslag på tillbehör till sparrisen. 

(Alla sparrisar ni ser är lokal eko sparris från Lilla Labäck) 

Vispat brynt smör:

150 gram smör

Lägg smöret i en kastrull, låt det smälta, vispa då & då så att det inte sätter sig i botten. När det luktar smörkola & temperaturen ligger runt 155 grader, då är det brynt. Häll över i en ny bunke eller kyl i vattenbad. Låt sedan smöret svalna ordentligt. Vispa det sedan med elvisp till det blir fluffigt som vispad grädde. 

Perfekt att dippa grillad sparris i. 
Äggcreme med färskost & hasselnötter:

2 dl färskost

4 ägg 

1 citron 

0,5 dl hasselnötter 

Gräslök. 

Svartpeppar 

Salt

Koka äggen i ca 2,5 minuter. Kyl ner. 

Skala & skrapa ur de löskokta äggen i en bunke. Rosta nötterna i en torr panna, låt dem svalna & hacka dem grovt. 

Blanda ihop äggen, färskosten & nötterna. Blanda med skalet & saften utav en halv citron. Smaka av med salt & svartpeppar & lite finhackad gräslök. 

Parmesansmör med körvel & citron:

150 gram smör

50 gram färsk körvel

1 citron 

50 gram fint riven parmesan

Svartpeppar 

Låt smöret stå framme & mjukna. Hacka körveln fint, riv även parmesanen fint. Blanda ihop med smöret. Smaka av med svartpeppar & rivet citronskal. 


Grillad sparris med rökt sidfläsk, Almnäs tegel & libbsticka:

150 gram rökt sidfläsk

50 gram Almnäs tegel (lagrad ost)

20 gram libbsticka 

Färsk pepparrot 

Svartpeppar

Stek fläsket knaprigt, låt rinna av på papper. Hacka grovt. 

Riv osten fint. Hacka libbstickan. 

Grilla sparrisen & lägg upp på ett fat. 

Strö över fläsk, ost & libbsticka. 

Avsluta med lite nymald svartpeppar & lite riven pepparrot. 

Annonser