Sommarens bästa bär är här! Här en dessert som är enkel att laga men kommer att imponera på era gäster. Receptet är till 4 personer ink påfyllning.
Jordgubbskompott med rabarber & vanilj.
Du behöver följande:
2 små stjälkar rabarber
10 jordgubbar
0,5 vaniljstång
Rensa & skär i grova bitar. Koka upp i en kastrull ihop med fröna från en halv vaniljstång. Låt småputtra tills det är mjukt & såsigt. Låt svalna.
Maräng med brynt vit choklad.
Du behöver följande:
50 gram vit choklad
1 äggvita
1-1,5 dl florsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Sprit ut chokladen på en plåt med bakplåtspapper. In i ugnen tills det att chokladen får färg. Låt svalna & smula den fint. Sätt ner ugnen på 75 grader.
Vispa äggvitan till ett hår skum. Tillsätt florsockret lite i taget samtidigt som du vispar. Den ska bli fast så du kan vända bunken upp & ner, utan att du får det på dig.
Spritsa eller skeda upp maränger på en plåt med bakplåtspapper. Strö den brynta chokladen över. Spara hälften till att strö över tallriken.
In i ugnen i 1,5 timme, stäng av värmen & låt dem sedan svalna i ugnen i ytterligare 45 minuter.
Mascarponecréme.
Du behöver följande:
1,5dl vispgrädde
1,5 dl mascarpone
1 nyp salt
0,5 citron (skalet)
Vispa grädden lös, vänd i mascarpone. Smaka av med citronskal & lite salt. Häll upp i spritspåse eller i en skål & kyl minst 30 minuter.
Lemoncurd kan man givetvis göra själv, men i ärlighetens namn så blir den inte bättre än den köpta, så jag körde på köpt.
Värm ca 1 dl lemoncurd i en gryta så den blir rinnande.
Skär upp jordgubbar. Skiva några & dela några på mitten. Låt stjälk & blad vara kvar på en del, ger lite mer ”liv” pt tallriken.
Börja med kompotten i botten, spritsa din mascarpone runt i några klickar, lägg på några maränger & sedan lite jordgubbar. Ringla över den ljumna lemoncurden & strö över den smulade brynta chokladen. Jag garnerar även med röd oxalis, det finns i de flesta rabatter.