Etiketter

Sommarens bästa bär är här! Här en dessert som är enkel att laga men kommer att imponera på era gäster. Receptet är till 4 personer ink påfyllning. 

Jordgubbskompott med rabarber & vanilj. 

Du behöver följande:

2 små stjälkar rabarber 

10 jordgubbar

0,5 vaniljstång

Rensa & skär i grova bitar. Koka upp i en kastrull ihop med fröna från en halv vaniljstång. Låt småputtra tills det är mjukt & såsigt. Låt svalna. 
Maräng med brynt vit choklad. 
Du behöver följande: 

50 gram vit choklad

1 äggvita 

1-1,5 dl florsocker 
Sätt ugnen på 175 grader. Sprit ut chokladen på en plåt med bakplåtspapper. In i ugnen tills det att chokladen får färg. Låt svalna & smula den fint. Sätt ner ugnen på 75 grader. 
Vispa äggvitan till ett hår skum. Tillsätt florsockret lite i taget samtidigt som du vispar. Den ska bli fast så du kan vända bunken upp & ner, utan att du får det på dig. 
Spritsa eller skeda upp maränger på en plåt med bakplåtspapper. Strö den brynta chokladen över. Spara hälften till att strö över tallriken. 

In i ugnen i 1,5 timme, stäng av värmen & låt dem sedan svalna i ugnen i ytterligare 45 minuter. 

Mascarponecréme. 

Du behöver följande:

1,5dl vispgrädde

1,5 dl mascarpone 

1 nyp salt

0,5 citron (skalet) 
Vispa grädden lös, vänd i mascarpone. Smaka av med citronskal & lite salt. Häll upp i spritspåse eller i en skål & kyl minst 30 minuter. 
Lemoncurd kan man givetvis göra själv, men i ärlighetens namn så blir den inte bättre än den köpta, så jag körde på köpt. 

Värm ca 1 dl lemoncurd i en gryta så den blir rinnande. 
Skär upp jordgubbar. Skiva några & dela några på mitten. Låt stjälk & blad vara kvar på en del, ger lite mer ”liv” pt tallriken. 


Börja med kompotten i botten, spritsa din mascarpone runt i några klickar, lägg på några maränger & sedan lite jordgubbar. Ringla över den ljumna lemoncurden & strö över den smulade brynta chokladen. Jag garnerar även med röd oxalis, det finns i de flesta rabatter. 

Annonser