Äntligen är rabarbern här, syrligt & somrigt. Saft & paj är ju det vanligaste, men den funkar även alldeles utmärkt till & i mat. Så våga laborera lite där.
Tänkte bjuda på en chutney & ett kryddsmör, de båda funkar fint till en grillad köttbit men är även grym till en nystekta makrillen & de grillade grönsakerna.
Rabarberchutney:
Du behöver följande. 5 rabarberstänger 1 rödlök
1 gul lök
1st röd chili
0,5 vitlök (solo)
1 msk balsamvinäger
Farinsocker eller strösocker
Salt & svartpeppar
Olivolja
(Kan smaksättas med tex stjärnanis, basilika eller andra färska örter)
Gör så här:
Skölj & skär rabarbern i ca 2 cm tjocka bitar. Strimla lökarna & chili. Riv vitlöken på rivjärnets finaste sida. Hetta upp en kastrull med ca 1 msk olivolja i botten, tillsätt lök & rabarbern, låt fräsa i ett par minuter. Slå på vinäger, 0,5-1 dl vatten & tillsätt ca 2 msk socker. Låt koka upp. Tillsätt chili & dra ner värmen så det småputtrar. Lägg i den rivna vitlöken & eventuell smaksättning.
Rör inte för mycket i grytan för då blir rabarbern väldigt trådig. När rabarbern är helt mjuk ta av från plattan. Smaka av med salt, peppar & eventuellt mer sötma. Slå upp i en rengjord burk & kyl.
Kryddsmör med grillad rabarber & gräslök:
200 gram smör
3 stjälkar rabarber
50 gram gräslök
1 vitlöksklyfta
1-2 tsk honung
Salt, gärna flingsalt
Svartpeppar
Gör så här:
Låt smöret stå i rumstemperatur så att det blir riktigt mjukt.
Skölj rabarbern & skala av det yttersta. Grilla dem så att de får ordentligt med färg & blir mjuka. Har man inte grillen igång kan man köra dem i ugnen på 225-250 grader.
Låt dem svalna & mosa dem sedan med en gaffel. Skör gräslöken fint & riv vitlöken.
Blanda allt med smöret, ringla i honung & smaka av med salt & nymald svartpeppar. Går bra att frysa.
Här har jag valt att dra ner nästan helt på sockret & istället söta den med sockerfri saft (fun light) mängden saft & socker är ungefärlig, beror ju lite på hur sött/surt man vill ha. Eftersom den inte innehåller socker eller syltsocker, så tillsätter jag gelantinblad, för att få rätt konsistens.
rabarber är väldigt gott ihop med vanilj, kardemumma & stjärnanis. Så här kan man välja vilket man tycker mest om.
Du behöver följande:
5 stora rabarberstjälkar
1 lime
0,5-1 dl fun light fläder
0,2-0,3 dl strösocker
1 vaniljstång el 6-8 kardemummakärnor el 1 stjärnanis
1,5-2 gelantinblad
Gör så här:
Skala & skär rabarbern i smala skivor, spara det rödaste skalet. Det får koka mes lite för att ge fin färg.
Lägg rabarber, socker, saft, saften av limen & 0,5 dl vatten i en kastrull.
(Här tar man & delar vaniljen på mitten & skrapar ur fröna. Både skal & frön får koka med.
Eller
Mortla sönder kardemummakärnorna & tillsätt dem.
Eller
Krossa stjärnanisen lätt & lägg i den.)
Låt koka upp & sedan kan man lägga i skalet i ena sidan av kastrullen, låt småputtra i ca 5 minuter, sen kan man fiska upp skalet.
Smaka av, är det på tok för syrligt får man söta den mer. Låt småputtra tills rabarbern är helt mjuk, blir lite som kräm i konsistens & utseende.
Dra av från värmen. Lägg dina gelantinblad i kallt vatten i 5 minuter. Rör i dem i marmeladen. Häll på rengjorda burkar & kyl. Vaniljstång eller stjärnanis kan man plocka ur.
Grym på ostbrickan!