Etiketter


Äntligen är rabarbern här, syrligt & somrigt. Saft & paj är ju det vanligaste, men den funkar även alldeles utmärkt till & i mat. Så våga laborera lite där. 

Tänkte bjuda på en chutney & ett kryddsmör, de båda funkar fint till en grillad köttbit men är även grym till en nystekta makrillen & de grillade grönsakerna. 
Rabarberchutney:

Du behöver följande. 
5 rabarberstänger
1 rödlök

1 gul lök
1st röd chili
0,5 vitlök (solo)
1 msk balsamvinäger
Farinsocker eller strösocker 
Salt & svartpeppar
Olivolja
(Kan smaksättas med tex stjärnanis, basilika eller andra färska örter) 
Gör så här:
Skölj & skär rabarbern i ca 2 cm tjocka bitar. Strimla lökarna & chili. Riv vitlöken på rivjärnets finaste sida. Hetta upp en kastrull med ca 1 msk olivolja i botten, tillsätt lök & rabarbern, låt fräsa i ett par minuter. Slå på vinäger, 0,5-1 dl vatten & tillsätt ca 2 msk socker. Låt koka upp. Tillsätt chili & dra ner värmen så det småputtrar. Lägg i den rivna vitlöken & eventuell smaksättning. 
Rör inte för mycket i grytan för då blir rabarbern väldigt trådig. När rabarbern är helt mjuk ta av från plattan. Smaka av med salt, peppar & eventuellt mer sötma. Slå upp i en rengjord burk & kyl.
Kryddsmör med grillad rabarber & gräslök:

200 gram smör

3 stjälkar rabarber 

50 gram gräslök

1 vitlöksklyfta 

1-2 tsk honung

Salt, gärna flingsalt 

Svartpeppar 
Gör så här:

Låt smöret stå i rumstemperatur så att det blir riktigt mjukt. 

Skölj rabarbern & skala av det yttersta. Grilla dem så att de får ordentligt med färg & blir mjuka. Har man inte grillen igång kan man köra dem i ugnen på 225-250 grader. 

Låt dem svalna & mosa dem sedan med en gaffel. Skör gräslöken fint & riv vitlöken. 

Blanda allt med smöret, ringla i honung & smaka av med salt & nymald svartpeppar. Går bra att frysa. 


Rabarbermarmelad på 3 vis:

Här har jag valt att dra ner nästan helt på sockret & istället söta den med sockerfri saft (fun light) mängden saft & socker är ungefärlig, beror ju lite på hur sött/surt man vill ha. Eftersom den inte innehåller socker eller syltsocker, så tillsätter jag gelantinblad, för att få rätt konsistens. 
rabarber är väldigt gott ihop med vanilj, kardemumma & stjärnanis. Så här kan man välja vilket man tycker mest om. 
Du behöver följande:

5 stora rabarberstjälkar

1 lime 

0,5-1 dl fun light fläder

0,2-0,3 dl strösocker 

1 vaniljstång el 6-8 kardemummakärnor el 1 stjärnanis

1,5-2 gelantinblad
Gör så här:

Skala & skär rabarbern i smala skivor, spara det rödaste skalet. Det får koka mes lite för att ge fin färg.

Lägg rabarber, socker, saft, saften av limen & 0,5 dl vatten i en kastrull. 
(Här tar man & delar vaniljen på mitten & skrapar ur fröna. Både skal & frön får koka med. 

Eller

Mortla sönder kardemummakärnorna & tillsätt dem. 

Eller

Krossa stjärnanisen lätt & lägg i den.)
Låt koka upp & sedan kan man lägga i skalet i ena sidan av kastrullen, låt småputtra i ca 5 minuter, sen kan man fiska upp skalet. 
Smaka av, är det på tok för syrligt får man söta den mer. Låt småputtra tills rabarbern är helt mjuk, blir lite som kräm i konsistens & utseende. 

Dra av från värmen. Lägg dina gelantinblad i kallt vatten i 5 minuter. Rör i dem i marmeladen. Häll på rengjorda burkar & kyl. Vaniljstång eller stjärnanis kan man plocka ur. 

Grym på ostbrickan! 

Annonser