Grön sparris & hens vänner. 

on

Värmen lyser med sin frånvaro, men de ätliga vårtecknen trillar in i rask takt nu. Förra våren bjöd jag på en hel del tips på vad man kan hitta på med ramslöken, så i är kör vi fokus på grön sparris & nässlor istället. Denna vecka, grön sparris. 
Den första sparrisen som kommer på våren tycker jag man skall koka försiktigt. Tänkte ge några tips på tillbehör som passar bra ihop med sparris & hur man kokar den på bästa sätt. Testa detta, sen kan ni gå över på grillningen. 
Några cm längst ner på sparrisen skall man ta bort, för den är träig. Böjer man sparrisen så går den automatiskt av där den börjar bli träig. De bitarna kan man spara och koka soppa på. 

Vissa tycker att man skall skala sparrisen då den in bli lite trådig, jag brukar sällan göra det, endast om de är väldigt tjocka. 
Koka upp rikligt med vatten, ordentligt med salt, några svartpepparkorn, en bit gullök & en rejäl klick smör. När det kokar, dra av från värmen & sänk ned sparrisarna. Sen får de ligga & dra där i ca 2-4 minuter. Jag gillar sparris med lite motstånd, tiden varierar naturligtvis efter hur grov sparrisen är. 


Plocka upp dem & lägg i iskallt vatten med isbitar i. Låt dem ligga i 2 minuter så att kokningen avstannar. 
Gott till sparris:

Sardellsmör. 

Blanda 50 gram smör med ca 2 msk hackade sardeller, fint skuren gräslök & smaka av med svartpeppar. 
Rostade hasselnötter eller mandlar, som man bara torrostar i en het panna & sedan krossar. 
Löjrom passar ju till det mesta, så även till sparris. 
Wrångebäck & tegel ifrån Almnäs bruk är ost som är väldigt goda ihop med sparris. Riv dem fint över nykokt sparris. 
Ägg, i alla dess former passar jättebra ihop med sparris. Men framförallt tycker jag att ett pocherat ägg är riktigt gott ihop med sparris. 
Koka upp rikligt med vatten & 2 msk ättika i en kastrull. Dra ner värmen så att det bara sjuder. Knäck ett ägg i ett glas. Vispa upp en virvel i vattnet & häll försiktigt ägget i mitten. Låt ligga i ca 5 minuter, sen ner i kallt vatten i 30 sekunder så att kokningen avtar. 
Hollandaise, är typ bästa kompis med sparris. 

Temperaturen får inte bli för hög här, då får vi äggröra. Använd en termometer & håll tempen runt 65 grader. 

Skira ca 200-250 gram smör. Varje äggula kan ta hand om ca 1 dl smör. 

Låt svalna till ca 50 grader. 

Använd en tjockbottnad kastrull. Sätt på låg värme & häll i 3 äggulor & 1,5 tsk citronsaft. Visp tills den kommer upp i ca 65 grader eller tjocknar. 

Lyft av från värmen. 

Vispa hela tiden & börja droppa i smöret, lite i taget. Ju mer smör du får i såsen ju snabbare kan du börja tillsätta. Smaka av med salt, lite cayennepeppar & några droppar citron. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s