Gös, med gröna granna tillbehör, det känns passande nu när våren är här. Till fisken en grön ärtås, kvarngryn smaksatt med prästost & smörstekt broccoli.
Du behöver följande till 4 portioner:
600 gram färsk gös (filéer)
2 dl kvarngryn
1 broccoli
3-4 dl gröna ärtor
1 schalottenlök
1 morot
Kycklingfond
2 dl grädde
2 dl torrt vit vin
1 dl riven Lagrad prästost
1 citron
Smör
Olja
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Koka upp saltat vatten & koka kvarngrynen i ca 8 minuter. Låt de sedan stå å dra i vattnet i ca 10 minuter till. Häll av dem & låt svalna.
Innan servering fräs ihop kvarngryn online smör, riv i ost & pressa i en halv citron. Smaka av med salt & svartpeppar.
Finhacka lök & morot, svetta i lite olja & smör. Slå på vin & 2 dl vatten. Låt koka ner till hälften, slå på ca 1-2 msk kycklingfond & grädde. Låt småkoka i ca 10 minuter. Smaka av med salt.
Lägg i ärtor & mix slät, sila sedan så att alla skal försvinner. Precis innan servering, mixa i 1 msk smör & se till att såsen känns luftig & lätt. Det allra sista pressar du i en halv citron.
Fisken skära i portionsbitar & steks i smör & olja, endast lite salt på. Innertemperaturen tycker jag blir bäst runt 40-42 grader.
Dela broccolin i stora buketter, stek ganska hårt i olja, tillsätt smör det sista & salta ordentligt.
Avsluta med att klippa över lite krasse.