Egen pasta, inte speciellt svårt, men det tar lite tid att lära sig. Oavsett om man väljer att testa egengjord pasta eller köper, så blir det väldigt gott ihop med de vitvinskokta hjärtmusslorna. 
  
Du behöver följande till 4 portioner:
Pastadegen:
Du behöver följande
1,5 dl durumvete
1,5 dl vetemjöl
1 ägg
2 äggulor
1 nypa salt
2,5 msk olivolja
2-3 msk vatten
Gör så här:

Häll mjölet på bänken, gör en grop i mitten & knäck ägget där i, tillsätt äggulorna. Tillsätt olivolja, salt & 2 msk vatten. Arbeta ihop till en deg, kan behövas lite mer vatten.

Knåda i 10-12 minuter & låt den sedan vila i plast i kylen i minst 1 timme.
Sen tar man fram sin pastamaskin, om man har en. Annars kan man kavla & skära sin pasta.

Låt pastan ligga & torka till sig ca 30 innan du kokar den i rikligt med saltat vatten. Sen är det ju en smaksak hur man vill ha sin pasta. Jag tycker att 1 minut räcker till färsk pasta. Kyl ner den direkt då den skall värmas med musslorna sen. 

  
Musslorna:

1 nät (ca 1 kg hjärtmusslor, funkar även med blåmusslor)

1 morot

2 vitlöksklyftor

2 schalottenlökar 

1 bit fänkål

1 bit rotselleri

1 citron 

0,5 röd chili

25 gram (1 kruka) kruspersilja

2-3 dl grädde

2 dl vitt vin

Olivolja

Smör

Salt

Svartpeppar 
Gör så här:

Lägg musslorna i kallt vatten & tvätta dem. Går bra att använda en gul svamp & skrubba dem lätt. Släng alla som inte är stängda. 
Strimla morot, lök, vitlök, selleri & fänkål i tändstickor, hacka den sedan fint. 
Hetta upp en stor kastrull, 2 msk olivolja i botten, i med grönsakshacket & låt svettas i några sekunder innan du lägger i musslorna. Rör runt & slå på vin. På med locket & låt ånga i 1-2 minuter, tills musslorna öppnat sig. 
Plocka ur musslorna. De som inte öppnat sig slängs. 

Koka ner vinet & musselspadet i någon minut & slå sedan på grädde & en msk smör. Låt småputtra i några minuter, smaka av med salt & svartpeppar. 
Vänd runt pastan & musslorna i såsen & lägg upp på tallrikar. Strimla lite röd chili & persilja & strö över. 
Servera med en bit citron & ett gott bröd. 

Annonser