Den här veckan bjuder jag på skreitorsk. Med smörstekt svartrot, knaprigt sidfläsk, råmarinerad kålrabbi, puré på pumpa & blodapelsin, samt en vitvinsås. 

  
När torsken blir könsmogen simmar den ner till norska kusten för att leka. Då blir den en skrei. Den får då en vitare & fastare kött. Skrei fiskas endast mellan januari & april. 

Du kan fråga i fiskdisken & be dem att ta hem skreitorsk, annars kan man givetvis byta till vanlig torsk eller en annan fisk som man tycker om. Man kan förbereda allt, men se till att göra fisken det sista. 
Du behöver följande till 4 portioner:

600 gram skreitorsk 

Ca 200 gram skalad butternutpumpa

3 blodapelsiner 

4 st svartrötter 

1 kålrabbi 

100 gram rökt sidfläsk 

1 vitlöksklyfta 

2 schalottenlökar

1 msk grönsaksfond 

2 dl vitt vin

2 dl grädde

2-3 msk fiskfond

1 citron 

Smör

Salt

Kryddkrasse att garnera med

  
Gör så här:

Fisken: skär i portionsbitar & salta ordentligt på alla sidor. Lägg i en ugnssäker form, klicka ca 1 tsk smör på varje fisk. Sätt ugnen på ca 85-90 grader. Fisk bakad långsamt på lägre temperatur blir saftigare. När fisken har 40-42 grader i innertemperatur är den klar. 
Pumpapure med blodapelsin:

Skala & skär pumpan i grova bitar, koka i rikligt med saltat vatten. När den är mjuk, mixa den slät. Pressa i saften av 1-1,5 blodapelsin & smaka av med lite grönsaksfond. 

Råmarinerad kålrabbi:

Skala kålrabbin & hyvla sen sedan så tunt det går. Gärna på mandolin. Lägg skivorna i kallt vatten. Skala & filea en blodapelsin, blanda sedan med kålrabbi, salt & en skvätt god olivolja. 
Vitvinssås:

Finhacka vitlök & schalottenlökarna. Svetta på medelvärme i smör utan att det tar färg. Slå på vinet, fond & 1 dl vatten. Låt reducera ner till hälften. Slå på grädden & låt sedan småputtra i 15 minuter. Smaka av med salt & pressa i några droppar citron. Precis innan uppläggning mixa såsen slät & skummig. 
Svartrot:

Även kallad fattigmans sparris. Skala dem & lägg dem fort i vatten med lite vinäger eller citron, annars blir de missfärgade. 

Dela dem i dm-långa stavar. Stek dem först på medelvärme i olja, när de mjuknat klicka i smör & höj upp värmen så de får ordentligt med färg. Salta dem ordentligt. 

Knaprigt sidfläsk: 

Skär i små tärningar & stek dem knapriga i en torr panna. Låt dem rinna av på papper så allt överflödigt fett försvinner. 

Annonser