En äkta Wallenbergare görs på finmald kalvfärs & äts oftast ihop med potatispuré, gröna ärtor, lingon & skirat smör. Idag bjuder jag på en variant gjord på dovhjorts kalv. Har man inte just hjort så kan man ta kycklingfärs, fläskfärs, fiskfärs eller egentligen vilken färs man vill. 

Vi byter ut potatisenen mot ugnsbakade rotfrukter, smöret & lingonen får hänga kvar. 

Du behöver följande till 4 portioner. 

600 gram finmald färs av dovhjort 

5 äggulor

3-4 dl grädde

Salt

Svartpeppar 

Smör

Ströbröd
Se till att färsen är ordentligt kall, så även äggulorna & grädden. Börja med att blanda i äggulorna, vispa/rör ordentligt. Tillsätt grädden lite i taget, rör hela tiden. Krydda med salt & svartpeppar. 

Smeten blir ganska lös, men så skall det vara. 

Forma till 4 biffar, vänd dem i ströbröd.

Stek dem försiktigt i smör. En Wallenbergare skall bara vara ljusbrun på ytan. 
Ugnsrostade rotfrukter. 

Rotselleri

Palsternacka

Morot

Lök

Brysselkål

Kålrot
Skal & skär allt i grova bitar. Lägg på en plåt, ringla över lite olja, salt & svartpeppar. Baka av i ugnen på 225 grader tills det är mjukt. 
Rårörda lingon. 

2,5 dl lingon

2 msk strösocker 

Blanda & rör tills sockret har löst sig. 
Brynt smör. 

150-200 gram smör

Lägg i en kastrull på ganska hög värme. När det smällt börja vispa med jämna mellanrum så att det inte bränner. När det börjar lukta nöttigt, lite som smörkola. Vill man så kan man använda termometer, när smöret når 155 grader är det klart. Häll över smöret i en ny skål eller liknande, annars fortsätter det upp i temperatur.  

 

Annonser