Grönkål. Så mycket mer än bara julbordspynt. Nyttig, god & just nu i säsong. Den innehåller mycket C-vitamin, järn & andra nyttigheter.
Krämig grönkålssallad:
500 gram grönkål (rensad)
0,5 dl majonäs
1 vitlöksklyfta
0,5 citron
1 dl fint riven parmesan
Svartpeppar
Salt
Rensa bort alla hårda stammar från grönkålen & riv den i grova bitar.
Blanda ihop majonäs, parmesan, citronsaft & riven vitlök. Smaka upp med salt & peppar. Vispa ihop med ca 2-3 msk vatten. Blanda i grönkålen.
Grönkålspesto med apelsin & prästost.
500 gram grönkål (rensad)
1-2 apelsiner
1 dl riven prästost
0,5 dl mandel (kan bytas mot pumpakärnor)
2-3 msk kallpressad rapsolja
Salt
Svartpeppar
Rensa grönkålen, riv i grova bitar. Stek den snabbt i en hett panna med lite olja, bara tills den mjuknat. Salta & låt den svalna.
Rosta mandeln i en torr panna tills de får fin färg, låt svalna.
Riv osten grovt & pressa saften ur apelsinerna.
Hacka grönkål & mandel fint, alternativt mortla eller kör i matberedare. Blanda i ost, apelsinjuice & rapsolja. Smaka av med salt & svartpeppar.
Gott på ost & kex eller att röra ner i nykokt pasta.
Grönkålssmoothie med citron & ingefära.
250 gram grönkål (rensad)
1 citron
1 bit ingefära
1-2 tsk honung
5-7 dl naturell yoghurt
Mixa allt i matberedare, riv i ingefära & pressa i citron.
Grönkålschips.
250 gram grönkål (rensad)
1 msk rapsolja
Salt
Sätt ugnen på 185-200 grader.
Rensa grönkålen & riv den i stora bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja & massera in det i kålen. Sätt in i ugnen i ca 5 minuter, ta ut & skaka runt & ytterligare ca 3-5 minuter.
Salta.
Asiatisk grönkålssallad.
500 gram grönkål
2 lime
20 gram koriander (färsk)
2 tsk sesamfrön
2 tsk soja
1 vitlöksklyfta
1 tsk sesamolja
2 päron
1 rödlök
Rensa & riv grönkål i grova bitar. Strimla rödlöken fint & skär päron i grova klyftor.
Blanda ihop limejuice, soja, sesamolja & riven vitlök. Rosta sesamfröna i en torr panna tills de blir gyllenbruna.
Svetta grönkålen, löken & päron snabbt i en het panna med lite olja. Salta, peppra & dra sedan från värmen. Slå över marinaden & strö över sesamfrön.