Etiketter

  

Bara färgen på den här soppan ger energi i höstrusket. En krämig pumpasoppa med apelsin, ingefära & chili. Toppad med färskost, pumpakärnor & kryddkrasse. Ett grahamdbröd med råriven palsternacka funkar fint att doppa i soppan. 
Du behöver följande till 4-5 portioner:

1 kg muscatpumpa 

2 stora morötter

1 stor gullök

2 vitlöksklyftor 

1-2 apelsiner 

40-50 gram färsk ingefära 

2-3 msk kycklingfond

1 dl vitt vin

0,5 röd chili

3,5-5 dl grädde 

Rapsolja

1 dl färskost 

1 dl pumpakärnor 

Kryddkrasse 

Salt

Svartpeppar 
Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. 

Skala pumpan & töm ur innanmätet. Skär i grova bitar. Skala även lök, morot & vitlök & skör även dem i grova bitar. Lägg allt på en plåt, ringla över 1-2 msk rapsolja, salta & peppra. Lägg även ditt din chilibit. Rosta i igen i ca 25-35 minuter. 
Under tiden koka upp 5 dl vatten, vin & kycklingfond. 

När pumpan är mjuk & fått ordentligt med färg mixa ihop med din vätska. Häll i en gryta & låt koka upp. Tillsätt grädde & låt småputtra i 10 minuter. Smaka av med pressad apelsin & eventuellt salt & peppar. 
Toppa soppan med nyklippt krasse, pumpakärnor & en klick färskost. 
Grahamsbröd med råriven palsternacka:

1,5 dl grovt riven palsternacka

1 pkt torrjäst el färsk jäst 

20 gram flingsalt

1 dl rågflingor el havregryn

3 dl grahamsmjöl

2,5-3 dl lantvetemjöl

2 msk rapsolja 

5 dl vatten 
Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. 

Värm vatten & olja till ca 35 grader. 

Häll vätskan i en bunke, tillsätt salt & jäst, rör runt tills det löst sig. Tillsätt den rårivna palsternackan & rågflingorna. Rör runt. Börja med att arbeta i grahamsmjölet, tillsätt sedan vetemjölet. Olika mjöl suger upp olika mycket vätska, så mängderna kan variera. Knåda i ca 5 minuter & låt sedan jäsa under en handduk i bunken, ca 30 minuter. 
Stjälp upp degen på en lätt mjölad bänk. Forma till lagom portionsbollar (ca 24 st) & lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 20 minuter. 

In i ugnen på 200 grader i ca 5 minuter sänk sedan till 150-165 grader i ca 10-15 minuter. Låt bröden svalna i minst 20 minuter innan du skär i dem. 

Annonser