Etiketter

  
Nu är det höst, vare sig vi vill eller inte. En fördel med hösten är att man kan börja laga grytor igen. Långkok, det kan man ju verkligen längta efter. 

Idag blev det en höstfavorit, oxsvansragu. Billigt kött med mycket smak i. Visst det blir mycket som försvinner när man plockat köttet, men det är ändå förhållandevis billigt. Jag äter min ragu antingen med pasta som en bolognese eller bara med nybakt bröd, créme fraiche & lite salt el ättiksgurka. 

Går att koka svansen i gryta eller som jag gjorde denna gång i en form i ugnen. 

Du behöver följande till 4 portioner + matlåda. 

1,5 kg oxsvans (delad)

2 gula läka

2 vitlöksklyftor 

2 stjälkar selleri

2 morötter

2 lagerblad

1 msk tomatpuré 

1 msk chilisås 

2 tsk rökt paprikapulver

2,5 dl rött vin

1 tsk timjan (torkad funkar oxå)

1 tsk Rosmarin ( torkad duger) 

Salt

Svartpeppar (nymald, alltid nymald)

1 msk rapsolja att steka i 

Gör så här: 

Hetta upp en panna, stek på svansarna rätt så hårt & salta & peppra dem. Under tiden du steker dem hacka morot, lökarna & selleri grovt. 

Lägg köttet i en ugnssäker form. Stek på lök etc i lite olja. Det får gärna få bra med färg. Salta, peppra & krydda med paprikapulvret. Lägg allt i den ugnssäker formen med köttet. 

Slå vinet plus 1,5-2 dl vatten, i med lagerblad, salta & peppra. Låt koka upp & slå sedan över köttet. 

In i ugnen på 125 grader. Beroende på storlek på köttet så tar det ca 4-6 timmar. Ta ut formen & prova att dra av köttet, går det inte lätt, så är det inte klart. 

  
Plocka upp köttet & låt svalna lite så blir det lättare att pilla bort köttet. Under tiden kan man ställa in formen med vätskan i kylen. Då stelnar allt fett som köttet släppt & man kan lätt plocka bort det. 

Värm upp såsen & blanda i köttet. 

  

Annonser