Etiketter

Nu blommar den, nu blommar flädern! Saft, ja naturligtvis men också en len & sommarfräsch dessert, samt en flädervinäger. Ett litet tips är även att testa att låta några klasar koka med i slutet när man gör vitvinssås, galet gott. 

  
Till saften behövs följande:

35-40 klasar fläderblom

2 ekologiska citroner

2 ekologisk lime 

0,75 kg strösocker

15 gram citronsyra

1,5 liter vatten. 

Gör så här:

Koka upp vatten, socker & citronsyra.

Skölj flädern noga & lägg i en stor bunke. Skölj citrusfrukterna & skär dem i skivor, lägg även dem i bunken. 

När sockret löst sig slå vätskan över flädern. Låt stå i rumstemperatur tills den svalnat, sedan 4 dagar i kylen. Sila & häll upp på rengjorda flaskor.
Till min parfait behövs följande (6 port)

3 äggulor
4 msk florsocker

 3 dl vispgrädde

85 gram vit choklad
0,5 citron (skalet)

2,5 msk flädersaft (outspädd)
Gör så här:

Vispa äggulor & florsocker hårt. Smält den vita chokladen i vattenbad. 

Vispa grädde rätt så hårt, slå i saften & vispa lätt samtidigt så blir konsistensen som lättvispad grädde. 

Låt chokladen svalna något & blanda sedan i den i äggsmeten. Skölj citronen & riv i skalet i äggsmeten. Vänd försiktigt i grädden. 
Häll upp i portionsformar, exempelvis muffinsformar. Då är det lätt att ta ur dem & lägga upp på tallriken. 

Låt stå i frysen i minst 4-5 timmar. Går jättebra att göra ett gäng & ha i frysen. Garnera med dina favorit bär & frukter. 

  
Flädervinäger:

3-4 klasar fläder

0,5 citron 

0,5 dl vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger 

2 tsk flytande honung (kan uteslutas)
Gör så här:

Skölj blommorna noga, låt torka på ett papper. Lägg blommor, skalet av 0,5 citron & honung i en burk med tättslutande lock. Slå på vinäger tills det täcker. Låt stå i kylen i en vecka. Sila & häll på ren flaska. 
Använd i salladsdresdingar eller till en majonäs. 

Annonser