sönderkokt, inte pulled. 

on

Jag är galet less på alla varianter utav draget kött. Alltså typ pulled pork. Inte trött på smaken, det fortfarande gott. Men ordet pulled är sjukt missbrukat & söndertrasat. Går du in på en bensinmack så kan du köpa pulled beef, i affären säljs, fläsk, biff & kyckling, färdigkokt, bara att värma & dra isär. Har ni kollat kilopriset på en sån där liten låda? Galet. Smaken då, förjärvligt rent ut sagt. 
Det som fick bägaren att rinna över var ändå första gången jag fick se reklam för pulled salmon. Dragen lax?! När man börjar köra dragen lax, då är det enbart för att de vill mjölka ur det allra sista ur ”pulled”. Efter det är jag allergisk mot ordet, jag vill inte höra eller se det mer. 

Men eftersom jag tycker om tillagningsmetoden & det resultat man får, så är det därför sönderkokt som gäller. För det är ju just det som det är, sönderkokt. 

Finns ju mängder utav recept & tillvägagångssätt, koka i gryta, i ugnen, länge på grill eller i rök, konfitera etc. Jag tänkte bjuda på ett recept på sönderkokt högrev, med rött vin, rökt paprikapulver & färska tomater. 


Du behöver följande till 6-8 portioner:

750-850 gram högrev (får gärna har gått över eller vara så nära utgångsdatumet som möjligt, det är ju då den är som bäst)

2 dl rött vin

1,5 dl vatten 

2 gula lökar
1 vitlök (solo)
4 plommontomater
2 msk honung el sirap 
1-2 tsk rökt paprikapulver 
1 tsk kanel (mald)
1 lagerblad
0,5 dl chilisås
1 msk torkad oregano
1 msk rapsolja 
Salt
Svartpeppar 


Gör så här:

Låt köttet ligga framme ca 30-40 min innan du skall steka det. Salta, peppra & gnid in paprikan, oregano & kanelen på båda sidor av köttet. Stek det rätt så hårt i olja. 
Under tiden som det steker. Grovhacka all lök & tomater. Häll på i grytan ihop med vin, chilisås, honung & vatten. Salta & peppra lite runt om, pilla i ett lagerblad, sänk värmen & lägg på locket. (Det behöver inte stormkoka) 

Kolla till ibland så att vätskan nästan täcker. Slå isf på mer vin & vatten. 
Efter ca 2 timmar brukar jag vända på köttet & sen ytterligare 1-1,5 timmar (beroende på storlek)
  
När köttet är så mört att det lätt trillar isär, låt svalna i 15-20 ,minuter & tryck sedan sönder det med hjälp av en slev eller liknande.
Servera i burgarbröd med ex coleslawe, pickels & syltad lök. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s