Rabarber, nu snackar vi sommarkänslor. Rabarber förknippas ju oftast med dessert, precis vad jag bjuder på idag. Men testa gärna att grilla dem & ha i en potatissallad. Eller kör dem i en råsaftcentrifug & använd i en vinägrett istället för vinäger.  

Rabarbergranite’

4 rababerstjälkar

2 dl vatten

1-1,5 dl socker

0,5 citron (saften)

0,5 vaniljstång 

Gör så här:

Koka upp vatten & socker med en liten bit vanilj. Dela inte vaniljstången, den skall inte ta överhanden utan bara finnas i bakgrunden, man vill heller inte ha massa svarta prickar i granite’n. 

Skölj, skala & skär rabarbern i tunna skivor. När sockerlagen kokat upp & sockret löst sig, ta den från värmen & tillsätt rabarbern. Låt det stå i kastrullen tills det är rumstemperatur. 

Sila & häll i en form. Låt frysa minst 5 timmar, helst över natten.

Ta fram granite’n ca 5-7 minuter innan du ristar loss isen med en gaffel. 
Kardemummamaräng.

1 äggvita 

1 dl florsocker 

1 tsk hel kardemumma 

Vispa äggvitan till ett hårt skum. Tillsätt lite florsocker i taget under kraftig vispning. Vispa tills marängen är så hård att du kan vända bunken upp & ner utan att det rinner ut. Mortla kardemumman, vispa i hälften i marängen. Bred ut marängen på ett bakplåtspapper på en plåt. Strö över resten utav kardemumman. In i igen på 75 grader i 6-8 timmar beroende på tjocklek. 
Vispa 2 dl grädde, ganska fast. Klicka ut små klickar & ställ in i frysen. Lägg dem frysta på tallriken, så tinnar de där. 

Hyvla lite rå rabarber & lägg i vatten i några minuter, använd till att garnera tallrikarna.  

   
Vinet på bilden gifter sig fint med syran i rabarbern. 

Annonser