Primörernas primör. 

on

  

Nu, just precis nu ska vi passa på att äta sparris. Sparris är vår. Det här receptet är tänkt som en förrätt eller kanske som fredagsmys. 

Smörstekt Hjo-sparris, pocherat ägg, löjrom, Almnäs tegel & mandel. 

Du behöver följande till 4 personer:

12 vita sparrisar (gärna från Hjo)

1 citron

4 vitpepparkorn 

50 G smör

1 schalottenlök 

4 ägg

2 msk ättika 

Salt

Svartpeppar

Ca 15-20 mandlar 

1,5 hg Almnäs tegel 

Löjrom 

Gräslök

Rapsolja

Gör så här: 

Koka upp 2 liter vatten med 1 citron i skivor, pepparkorn, en lök i grova bitar & 25 gram smör. När det kokat upp dra ner så att det småkokar. 

Skala försiktigt av det yttersta skalet av sparrisen. Skär bort ca 2 cm längst ner på sparrisen, den är träig & trådig. Kan sparas & koka soppa på. 

Lägg i sparrisen & låt småkoka i ca 3 minuter. Kyl snabbt ner. Lägg att torka på ett papper. Innan servering stek först i olja så den får fin färg, klicka sedan i smör, salta & peppra. 
Koka upp 2 L vatten med 2 msk ättika. Dra ner så att det bara sjuder. Knäck ett ägg i en skål. Rör runt i vattnet med en visp eller slev så att det bildas som en virvel i vattnet. Släpp försiktigt i ägget. Efter 3,5-4 minuter så är ägget ganska löskokt, det föredrar jag & plockar upp det. lägg det i kallvatten, då avstannar tillagningen & gulan förblir löskokt. 
Placera sparrisen på tallriken & riv rikligt med mandel & ost över. Spritsa eller skeda upp löjrommen. Garnera med fint skuren gräslök. (Jag lyxade till min med ramslöksblommor & gula violer) 
Vinet på bilden är från triplus vin, & skall passa som handen i handsken till sparrisen.   

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s