Etiketter

  

Nu, just precis nu ska vi passa på att äta sparris. Sparris är vår. Det här receptet är tänkt som en förrätt eller kanske som fredagsmys. 

Smörstekt Hjo-sparris, pocherat ägg, löjrom, Almnäs tegel & mandel. 

Du behöver följande till 4 personer:

12 vita sparrisar (gärna från Hjo)

1 citron

4 vitpepparkorn 

50 G smör

1 schalottenlök 

4 ägg

2 msk ättika 

Salt

Svartpeppar

Ca 15-20 mandlar 

1,5 hg Almnäs tegel 

Löjrom 

Gräslök

Rapsolja

Gör så här: 

Koka upp 2 liter vatten med 1 citron i skivor, pepparkorn, en lök i grova bitar & 25 gram smör. När det kokat upp dra ner så att det småkokar. 

Skala försiktigt av det yttersta skalet av sparrisen. Skär bort ca 2 cm längst ner på sparrisen, den är träig & trådig. Kan sparas & koka soppa på. 

Lägg i sparrisen & låt småkoka i ca 3 minuter. Kyl snabbt ner. Lägg att torka på ett papper. Innan servering stek först i olja så den får fin färg, klicka sedan i smör, salta & peppra. 
Koka upp 2 L vatten med 2 msk ättika. Dra ner så att det bara sjuder. Knäck ett ägg i en skål. Rör runt i vattnet med en visp eller slev så att det bildas som en virvel i vattnet. Släpp försiktigt i ägget. Efter 3,5-4 minuter så är ägget ganska löskokt, det föredrar jag & plockar upp det. lägg det i kallvatten, då avstannar tillagningen & gulan förblir löskokt. 
Placera sparrisen på tallriken & riv rikligt med mandel & ost över. Spritsa eller skeda upp löjrommen. Garnera med fint skuren gräslök. (Jag lyxade till min med ramslöksblommor & gula violer) 
Vinet på bilden är från triplus vin, & skall passa som handen i handsken till sparrisen.   

Annonser