Etiketter

  

Du behöver följande till 4 portioner:
600 gram torskrygg med skin
8 vita sparrisar (från Hjo 🙂
1 bunt rädisor
15-20 st små primörmorötter 
6-8 färsk vårlök
2 citroner 
2 dl torrt vitt vin
1.5 dl grädde 
2 schalottenlökar
1-1,5 msk fiskfond 
1 liten morot
Sparrispotatis 
Smör
Rapsolja
Salt
Svartpeppar 
Vitpeppar 
Gör så här:
Koka upp 2 liter vatten med några vitpepparkorn, 0,5 citron i skivor, 1 lök i grova bitar, 2-3 msk smör & rikligt med salt. Låt koka upp. Skär bort ca 2 cm längst ner på sparrisen & släng i dem i vattnet. Skala försiktigt av det yttersta lagret från sparrisen. Koka sparrisen i vattnet i ca 3 minuter, kyl ner dem snabbt. 
Innan servering stek sparrisen på rätt så hög värme, först i olja & klicka sedan i smör & salta dem. Spara vattnet du kokade sparrisen i, den kokar du sedan dina andra primörer i. 
Tvätta morötterna noga, låt gärna lite blast sitta kvar, de är både fint & gott (spara lite blast att garnera med). Skölj rädisorna & dela hälften av dem i fyra klyftor. Resten av rädisorna strimlas i Tändsticks tjocklek. Skölj & ansa vårlöken. Skär i grova bitar. 
Koka upp ca 3 dl av sparrisvattnet & tillsätt lite mer salt & smör. Lägg i primörerna & låt ligga ca 1-1,5 minuter. Sen direkt på tallriken. 
Såsen: finhacka morot & schalottenlö, svetta i smör & rapsolja utan att det tar färg. Slå på fond, vin & 1 dl vatten. Låt koka upp & koka ner till hälften. Sila såsen. Slå på grädde & smaka av med salt & lite vitpeppar, låt koka ihop. Eventuellt red av med lite maizenamjöl. 
Precis innan du skall slå såsen över den stekta sparrisen så mixar du såsen så du får ett skum. Sen får man givetvis köra lite sås i en kanna på bordet, såsen är ju det godaste. 
Fisken steks i hett panna med skinnsidan nedåt först i rapsolja. Efter ca 3-4 minuter vänd fisken, sänk värmen & klicka i 2 msk smör. Ös fisken med smöret. Efter ca 2 minuter ta upp fisken & lägg på en ugnsform & in i ugnen på 100 grader tills innertemperaturen är 43-45 grader. 
  
Servera med en kokt sparrispotatis & en bit bränd citron. (Stek citronen med köttsidan neråt i en hett & torr panna. 
Annonser