Grillat grönt. Skövde Nyheter

Här kommer veckans text från Skövde nyheter. 

 

Jag blir mer & mer intresserad av att laga grönsaker. Är absolut inte vegetarian men grönsakerna tar allt mer plats i min matlagning. Så när premiärgrillningen skulle ske blev det massa grillade grönsaker. 
Jag föredrar, precis som när jag grillar kött att bara krydda med salt & svartpeppar (nymald, alltid nymald) marinader etc tar gärna överhanden & det ryker & tar lätt eld. Då är det bättre att ringla lite god raps eller olivolja över grönsakerna när de är klara. Eller varför inte låta ett kryddsmör smälta ner över de nygrillade grönsakerna. 
I princip alla grönsaker går ju att grilla, men jag har valt ut några favoriter. En del av dem kanske verkar lite märkligt för en del av er, men testa. 
Att grilla sallad är fantastiskt gott. Hjärtsallad, romansallad & tom isbergssallad funkar fint att grilla. Dela bara på mitten & grilla på. Låt roten vara kvar annars vill det gärna falla isär. När den är klar riv rikligt med exempelvis parmesan över & så olja & citron. 
  
Gurka är en annan grönsak som faktiskt blir riktigt intressant på grillen, dela på mitten & grilla på den ganska hårt, blir en helt annan smak. 
Pimientos de padrons, små gröna paprikor. Grilla dem, på med lite olja & flingsalt. 
Grillad citron ligger alltid på min grill. När du grillar en citron så blir det som en helt annan smakupplevelse, den blir karamelliserad, söt & rökig. 
Lök i alla dess formen är grymt att grilla. En vanlig gullök kan man lägga på med skall & allt, kan ligga i en timme & under det brända skalet finns en söt mjuk lök. Hela vårlökar är lite känsligare, men eftersom lök är uppbyggt av lager så är det bara att pilla bort det som får för mycket ”yta”. 
Hela tomater & svampar är också ett säkert kort på grillen. 
Vill man undvika att grönsakerna får för mycket färg så kan man göra foliepaket & låta dem bakas mjuka där i. 
  
Ett kryddsmör kan smaksättas på 1000 olika sätt, bara fantasin sätter gränsen. Man kan i princip ta vad man tycker om & röra ner i smör. 
Mina favoriter är:
Timjan/citron/gräslök 
Soja/vitlök/sesamolja
Persilja/vitlök
Koriander/lime 
  
Vinet på bilden finns i systembolagets beställningssortiment. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s