Etiketter

  

Tiramisu är typ den godaste desserten som finns, efter crème brûlée då naturligtvis. Idag valde jag att göra den lite mer vår, bytte ut amaretto mot en sockerlag med vaniljstång, citron & rabarber. En italienare skulle säkert inte ens smaka, men jag tyckte det blev grymt. 

  

Du behöver följande till 6-8 portioner.

500 gram mascarpone

4 äggulor

2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 vaniljstång

2-3 stjälkar rabarber 

1 citron 

2-2,5 dl starkt kaffe

200 gram savoardikex
1 msk kakao

Gör så här:
Vispa grädde och en msk strösocker hårt. Vispa äggulor med resten utav sockret, krämigt. Blanda ihop de båda med mascarpone, lite i taget. 

Riv skalet av citronen och tillsätt i smeten. 

Koka upp 1 dl vatten med 1 dl, strösocker, 1 vaniljstång & saften från en citron. Skär rabarbern i tunna skivor. När sockerlagen kokat upp, lägg i rabarbern & ställ åt sidan & låt svalna i ca 30 min. Mixa alltihop & sila. 

Blanda kaffet med rabarbersockerlagen. Doppa kexen i det och täck botten av en form eller portionsform. Kexen blir väldigt lätt mjuka, så låt dem inte ligga i, utan bara vänd dem i kaffet. Lägg hälften av mascarponesmeten över kexen och börja om. 

Låt den stå minst i 2-3 timmar i kylen innan servering. Pudra med kakao innan servering.

Annonser