Här kommer receptet från veckans Skövde Nyheter.
Våren gör att jag e sugen på fisk, känns fräscht. Bäst att ladda med fisk innan det ska grillas massa kött & korvar. Den här veckan blir det en ugnsbakad lax, med räkor. Vi gör en sås på räkskalen med lite saffran, tomat & vitt vin.
Du behöver följande till 4 portioner:
600 gram färsk lax
Ca 500 färska räkor
2,5 dl vitt vin
1 msk tomatpuré
Saffran efter smak
2,5 dl grädde
1 vitlöksklyfta
Fänkål (ca 2 msk grovt hackad)
0,5 gul lök
En liten bit morot
1 citron
2 salladslök
Bladspenat
Smör
Rapsolja
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Skala räkorna & lägg dem i kylen.
Hacka lök, vitlök, morot & fänkål grovt.
Hetta upp en kastrull, häll i 1 msk olja & 1 msk smör. Tillsätt lök, vitlök, morot, fänkål & räkskalen. Låt fräsa runt. Klicka i tomatpuré & saffran. Låt fräsa ytterligare någon minut.
Slå på vin & 1-1,5 dl vatten. Låt koka upp & småkoka i ca 20 minuter. Sila av & koka upp igen. Slå på grädde & krydda med salt & peppar. Låt koka ihop i ca 10-15 minuter.
Sätt ugnen på 125 grader. Skär laxen i portionsbitar & lägg i en ugnsfast form. Salta ordentligt. In i ugnen tills innertemperaturen är ca 42-44 grader. Precis innan servering pressa lite citron över laxen.
Servera med kokt mandelpotatis, bladspenat & skuren salladslök. Jag ringlade lite ramslöksolja över, har man inte tillgång till ramslök så kan man ersätta det med gräslök.
Mixa ca 35-50 gram utav löken med 1,5-2 dl olja. Sila den & ringla över & avsluta med de handskalade räkorna.
Vinet på bilen är ju från
grannkommunen, men funkar bra till fisken ändå 🙂