Etiketter

  

Kanske en utav de mesta klassiska såser som finns till fisk, ägg- & persiljesås. Oftast till kokt torsk eller kolja, men i min värld funkar det till i princip all fisk. Vi lyxar till såsen genom att toppa den med brynt smör & en olja gjord på ett säkert vårtecken, nämligen ramslök. 
Du behöver följande till 4 portioner:
600 gram sjötunga (eller torsk, kolja)
2 dl standard mjölk
2 dl grädde
1 tsk nymald kryddpeppar 
50-75 gram smör
6 ägg
Kyckling el hönsfond
Krusspersilja (mycket)
25 gram ramslök (kan bytas ut mot gräslök) 
1 dl rapsolja
Salt 
Häll upp 1 liter vatten, salta det så det smakar hav. Lägg i fisken & låt ligga i 45 minuter. 
Skär fisken i portionsbitar. Lägg på en ugnssäker form. In i ugnen på 125 grader. Låt stå tills innertemperaturen är 42-43 grader. 
Koka äggen & kyl ner dem. 
Häll mjölk, grädde & kryddpeppar i en kastrull. Värm upp den försiktigt. Den skall inte koka utan bara sjuda. Smaka av med kycklingfond, salt & om man vill lite peppar. Äggen & persiljan kommer göra att såsen blir tjockare. Men vill man så kan man reda av med lite maizena. 
Hacka ägg & persilja grovt. Bryn smöret i en kastrull, när det luktar som karamell eller kakdeg, då är det brynt. Låt svalna. Precis innan serveringen blanda i ägg, persilja & brynt smör. 
Mixa ramslöken med oljan, sila den. 
Ramslöken växer vilt i våra skogar, men finns även att köpa hos en välsorterad grönsakshandlare. 
Servera en god kokt potatis till fisken. Slå rikligt med sås över fisken & avsluta med att ringla över lite ramslöksolja. 
Annonser