Etiketter

Att köpa en hel kyckling är ju nästan löjligt billigt. Det är sällan man hittar en  kravmärkt kyckling i kyldisken, men nu var turen framme. Valet av smaksättning känns given nu när ramslöken är här. Till det en créme fraiche smaksatt med ett annat vårtecken, nässlor. 

Du behöver följande till 4 portioner + 1 matlåda:

En kravmärkt färsk kyckling 

Ca 40 gram ramslök

1 citron

50 gram smör

Ca 10 gram färsk dragon

1 knivsudd cayenne peppar

3 msk kallpressad rapsolja 

Ca 1,5-2 dl riven parmesan 

Salt 

Svartpeppar 

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader. Mix ramslök, citronsaft, smör, dragon, cayenne & olja. Smaka av med salt & svartpeppar (nymald, alltid nymald)

Pilla in blandningen under skinnet på kycklingen, så gott det går. Sen är det bara att kleta på hela kycklingen. Stoppa det som är kvar av citronen i kycklingen. In i ugnen i ca 60 minuter. Ös var 20:e minut. 

Ta sedan ut kycklingen & riv parmesan över hela alltet. In igen & höj samtidigt till 200 grader i ca 15 minuter eller tills innertemperaturen är ca 70 grader. Låt sedan kycklingen vila i ca 15-20 minuter innan du börjar skära i den. 

Nässelcreme:

Ca 5 dl rensade nässlor

2-3 msk smör

2 dl créme fraiche 

0,5 dl fint skuren gräslök

1 msk citronsaft

Salt & svartpeppar 

Gör så här:

Stek nässlorna försiktigt på låg värme i smör. Salta & peppra. Låt svalna. Skär gräslöken fint. Blanda allt med créme fraichen & smaka av med salt & svartpeppar. 

Servera med bulgur som du kryddar upp med den sista rivna parmesanen, fint skuren salladslök & vätskan som blir från kycklingen.  

   

Annonser