Etiketter

  

Ryggbiff & gnocchi i tomatsås. 
Det är skillnad på kött & kött. Köper man en ryggbiff på Ica som är paketerad veckan innan så är chansen väldigt stor att den är lite småseg. I princip kan man säga att ju längre en köttbit får ligga desto mörare blir den. Köper du kött över disk eller i en lanthandel så har de (förhoppningsvis) stenkoll på hur länge deras kött har hängt & vilka bitar som är bäst. Biffen på bilden är köpt hos Lilla Spännefalla & är från en 10 år gammal kosa. Köttet är hängmörat i 8 veckor. 
Gnocchi tar lite tid & kan vara lite trixigt, man kan faktiskt fuska & köpa riktigt bra färdiga som man bara kokar. Men då säger man givetvis att de är hemgjorda. 
Du behöver följande till 4 portioner:
500 gram potatis av mjölig sort ex King Edward
1 ägg
Ca 250 gram vetemjöl 

Så här gör du gnocchi:
Tvätta potatisen & koka den sedan mjuk i saltat vatten, låt skalet vara kvar. 

Häll av vattnet & låt den kallna. Skala potatisen & pressa den i en potatispress. Knäck i ett ägg & tillsätt hälften utav mjölet & salta, jobba ihop. Tillsätt ytterligare mjöl tills du fått en smidig deg.
Låt vila i några minuter. 

Mjöla bänken lätt, ta en degklump & rulla till en lång korv, ungefär lika tjock som din tumme. Skär sedan i 2-3 cm.
Lägg på en mjölad tallrik, mjöla även över dem så de inte fastnar i varandra. Här kan man om man vill räffla dem med ex en gaffel, då blir de lite snyggare. 

Koka upp välsaltat vatten, det skall smaka som en kallsup i havet. Dra ner värmen så vattnet bara sjuder.
Sänk försiktigt ner några i taget, när de flyter upp plocka upp dem med en hålslev & låt dem rinna av på ett papper eller handduk. Låt dem sedan bli varma i tomatsåsen. Garnera med några salviablad. 

Tomatsås:

2 burkar krossad tomat

Salvia

1 gullök

2 vitlöksklyftor

20 gram stjälkselleri 

20 gram morot

2 msk olivolja

2 msk rött vin

0,5-1 msk kycklingbuljong 

Salt, svartpeppar & strösocker

Gör så här:

Finhacka lök & grönsaker, svetta i olivolja i några minuter utan att den får färg. Slå på vinet, låt koka in. På med tomater & buljong. Salta, peppra & låt småkoka i ca 30 minuter. Mixa den lätt & smaka av med salt, peppar & lite strösocker. Strimla några blad salvia & rör i precis innan servering. 

Köttet:

Låt ditt kött ligga i rumstemperatur i ca 30 minuter innan du skall steka det, då kyler det inte ner pannan & du får finare yta. Hetta upp en stekpanna ordentligt, full värme. 

Salta & peppra köttet ordentligt på båda sidor. Stek först i en neutral olja, ca 2,5-3 minuter tills du får en fin yta, sen vänder du. Sänk värmen lite. Efter ca 1,5-2 minuter klicka i 1-2 msk smör, vinkla pannan & ös köttet med smöret. Här kan man även lägga i lite goa örter & vitlök i smöret man öser med. Jag gillar mitt kött blodigt & brukar stanna på ca 52-55 grader. Men 58-60 så får man en köttbit som är medium. Låt nu köttet vila i ca 10 minuter innan du skär i det, annars rinner all köttsaft ut på tallriken. 

Vinet på bilden finns att köpa på systemet from maj. 

Annonser