Etiketter

Ok, nu behöver vi något som får oss att klara av de sista veckornas mörker & kyla. Nej det blir inget semelrecept, den lägger vi bakom oss nu. 

Vi piggar upp den lite tråkiga (men ack så goda) sockerkakan. Vi rostar den & serverar med dulce de leche, vispad grädde & blodapelsin. Detta får dig garanterat att ”hålla ut” hela 
vägen fram till vår. 
Du behöver följande: 
60 gram smör
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl 
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker (råkar man ha riktig vaniljstång hemma så får man pluspoäng)
3 blodapelsiner (skalet av 1 i smeten)
1 dl mjölk
1 burk kondenserad mjölk (finns även färdigkokt på burk, för den som vill spara ett par timmar) 
2 dl grädde
Flingsalt 
Gör så här:
Dulce de leche, görs egentligen genom att man kokar ihop mjölk & socker, länge & på svag värme. Men man kan även koka en hel oöppnad burk kondenserad mjölk. Koka hela burken utan etikett i ca 2 timmar, se till att vattnet täcker hela tiden. Kyl ner & du har världens godaste kolacreme. Kokar du den mindre så får du en lösare kolasås. 
Sockerkakan: Sätt ugnen på 175 grader.  
Klä en brödform med bakplåtspapper. 
Häll mjölk & smör i en kastrull, på svag värme så smöret smälter. Låt svalna. Vispa ägg & socker poröst. Blanda alla torra ingredienser. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt mjölken & smöret. Rör försiktigt tills smeten är slät. Tvätta en apelsin noga, riv i skalet. 
Häll i formen & grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter. Låt svalna minst 1 h innan du skär i den. 
Filea blodapelsin, handlar ju om att få bort allt skal. Skär bort båda ändarna, ställ apelsinen upp & skär neråt så att så lite fruktkött som möjligt kommer med. Men man vill ha bort allt det vita. Sen ser man exakt var varje klyfta sitter & det är bara att skära ur dem. Det som återstår när du har fått dina apelsinfiléer pressar du över sockerkakan när den är rostad. 
Skär en skiva sockerkaka & rosta den i en torr stekpanna på medeltemperatur, tills den får fin färg. Pressa över blodapelsin, server med vispad grädde, dina fina apelsinfiléer, en klick av din kolacreme & avsluta med lite flingsalt på kolan. 
Vad dricker man till det här, tänker ni. Kaffe, tänker jag.





Annonser