Etiketter

IMG_0086
Idag bjuds det på fredagsmys, i form utav tacos. Men vi hoppar över blandfärsen & kör på en mör & fin flankstek & en variant med färsk tonfisk. Tonfisken råmarinerar jag, en sk ”ceviche”. Det finns mängder med goda ”texmex”tillbehör, men jag har valt ut de två som man absolut måste ha med. De passar till både köttet & fisken.
(Recepten är beräknade till 4 personer)

Vetetortilla:
5 dl vetemjöl
1.5 teskedar bakpulver
1 tesked salt
2 teskedar vegetabilisk olja
1,2 dl varm standardmjölk

Blanda samman de torra ingredienserna. Häll över den varma mjölken. Blanda till en kletig deg. Knåda på en mjölad bänk i några minuter, lägg tillbaka i skålen och täck med fuktig kökshandduk. Låt vila i 20 minuter. När degen vilat färdigt delar du den i 8 delar och rullar till små bollar. Låt bollarna vila i tio minuter till. Kavla sedan ut bollarna till runda tortillabröd. Stek dem i en torr stekpanna cirka 30 sekunder på varje sida. Lägg dem sedan i en kökshandduk & in i ugnen på ca 75 grader tills ni skall äta dem.

IMG_0074
Guacamole:
4 avokado
2 vitlöksklyftor
2-3 lime
En liten bit chili
En näve färsk koriander
Salt & svartpeppar

Gör så här:
Mosa avokadon i en mortel om du har en, annars funkar gaffel. Pressa i lime. Finhacka vitlök & chili & tillsätt. Hacka koriandern grovt, smaka av med salt & peppar.

Tomatsalsa: (pico di gallo)
(Jag är egentligen emot att äta tomater i februari, men när det är tacos så är jag redo att göra ett undantag)
6-8 tomater
2 Silverlök (ser ut som en blek gullök, mycket mildare i smaken)
3 lime
En rejäl hög mes färsk koriander
Salt & svartpeppar

Hacka lök & tomat så fint du kan. Pressa i lime, hackad koriander & smaka av med salt & svartpeppar.

Köttet:
Flankstek (funkar även med ex en ryggbiff eller kyckling om man känner för det)
Salta & peppra köttet, stek på hög värme i smör & olja. När det fått fin färg lägg i en ugnsform. Kör på 100 grader i ugnen tills innertemperaturen är 55-58 grader. Låt vila 15-20 minuter & skär sedan upp i skivor.

ceviche på tonfisk:
(Går att ersätta med exempel lax eller annan vit fisk)
Skär den färska fisken i små kuber, pressa över lime. Till 200 gram använde jag 4 st. Salta ordentligt & låt stå & dra i kylen i en timma.

Glöm inte att toppa varje taco med färsk koriander!
Till detta blir det ju en Corona med en limeklyfta i halsen.

IMG_0087

Annonser