Energidryck & vikthets.

on

IMG_0116

Så här mycket ”energidryck” finns det på min lokala affär. Helt galet.
Det är i princip vatten, socker, sötningsmedel & så lite vitaminer & mineraler. Sånt som man får i sig naturligt om man äter mat, frukt & grönt. Företagen gör så grymma pengar på alla som tränar & tror att de måste hälla i sig de här menlösa dryckerna. Sen kan man ju se det på ett annat sätt, visst det är bra att människor tränar som aldrig för & det är ju bättre att de dricker redbull än coca Cola. Eller!?

Men tränar man så måste man ju tillföra extra av allt! Det vill iallafall de som tillverkar drycker & pulver att vi skall tro. Du måste dricka proteinpulver, energidryck & du får för guds skull inte äta kolhydrater. Kolhydrater är livsfarligt. Enda undantaget för kolhydrater är alkoholhaltiga drycker. För har man tränat hårt en hel vecka så ska man ju få gå på lokal, bli lite gött salong & visa upp kroppen man byggt upp under veckan.

Man får göra precis som man vill, men för mig är det helt ofattbart att man plockar bort kolhydrater. Kolhydrater är en väldigt viktig byggsten för vår kropp & framförallt för vår hjärna. Att istället för att äta potatis, ris eller pasta trycka i sig dubbel mängd kött & sedan slå massa fett över, det kan inte vara bra i längden.

Om man tittar på hur vi svenskar såg ut för kanske 50-70 år sedan så var vi inte lika feta. Men vi åt kolhydrater, fördel kolhydrater. Vi hade inte pengar till att ge alla i familjen en biff på 225 gram. Men man rörde på sig. Inte bara en timme på gymmet efter jobbet, man arbetade med kroppen hela dagen. Det fanns ju ingen iPhone, så vad skulle man göra liksom.

Idag är man så vansinnigt fixerad vid sin vikt, men hur mår man egentligen? Mår man automatiskt bättre för att man är smal. Eller kan man vara lite smårund & ändå vara nöjd med sig själv. Har man ett heltids jobb, 2-3 barn så är det inte lätt att hitta tid till träning & motion (om man inte frågar Paolo Roberto då) men jag spenderar iaf hellre mina lediga timmar på eftermiddagen med mina döttrar än hänger på gymet. Sen är ju faktiskt 1,5 h i pulkabacken med sina barn också en form utav motion.

Jag har själv säkert 7-10 kg övervikt, om man skall kolla BMI. Men jag vet ju innerst inne hur jag skall göra om jag vill gå ner i vikt. Jag skall inte sluta med kolhydrater, jag skall börja motionera & sluta småäta i köket.

Sen kan jag absolut köpa folk som blir träningsberoende, de måste träna, för de mår bra av det. Men man skall träna för att man vill, inte för att folk påpekar att man börjar få lite mage. Man blir inte automatiskt äldre för att man tränar & löper milen i ur & skur. Det finns toppidrottare som trillar av i tidigare ålder än den största soffpotatisen som aldrig tränat. Våra gener kan vi inte påverka.

Gör saker ni mår bra av & tänk till innan ni stoppar i er någonting. Vad är det egentligen jag stoppar i mig. Läs på förpackningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s