Fisks- & skaldjurssoppa med krutonger & aioli. Alla sorters soppor är ju grymt nu när det är snö & kallt. Perfekt när man kommer in från pulkabacken. När ni köper fisk till soppan så kan ni be fiskhandlaren att ge er lite blandade bitar. Det behöver ju inte vara de finaste bitarna när man ändå ska skära ner det & ha i en soppa.

IMG_0073

500 gram färsk fisk (jag använde lax, kolja & torsk
25-30 färska räkor
2 morötter
1 liten bit röd chili
2 palsternackor
2 potatisar
120 gram rotselleri
0,5 fänkål
0,5 purjolök
2 schalottenlökar
1 vitlök (solo)
1 burk passerade tomater
2-3 dl riktig grädde
2,5 dl gott vitt vin
2 msk rapsolja
1 stjärnanis
Ca 3 msk fiskfond
Dill att garnera med
Salt
Svartpeppar

Aioli:
2 äggulor
2 tsk vinäger
2 tsk senap
2 dl rapsolja
Vitpeppar
Salt
1-1,5 tsk pressad citron
0,5 vitlök solo

Gör så här:
Skal alla rotfrukter & skär dem i grova kuber. Tärna lökarna & chilin fint. Skär fänkål i strimlor.
Hetta upp en gryta med olja i. Tillsätt lök, rotfrukter, stjärnanis & fänkål. Låt fräsa runt i ett par minuter. Slå på vin, 1,5 dl vatten, tomater & fond. Låt koka upp & sedan småputtra i ca 15 minuter. Salta & peppra. Slå på grädden & låt det koka ytterligare 10 minuter.

Skär din fisk i grova bitar. Försök att skära alla i samma storlek så de tillagas lika. Salta fisken ordentligt.

Lägg i din fisk, sätt på lock & stäng av värmen. Låt stå i 5 minuter.

Aioli.
Vispa ihop äggulor, senap & vinäger. Börja tillsätta olja lite i taget under vispning tills det blir en tjock fin majjo. Smaka upp med citron, salt, peppar & riv i vitlök.

Skär bröd i tunna skivor & stek i lite olja i stekpannan.

Vinet på bilden passade fint till soppan.

IMG_0077

Annonser