Etiketter

2015/01/img_4910.jpg
Jamaican jerk chicken, är vanligt förekommande i Karibien. Givetvis ska kycklingen egentligen grillas, långsamt & länge, men nu blev det en variant i ugnen i stället. Hade det varit säsong för tomater så hade en salsa med lime, mango & koriander passat fint, men just nu smakar ju tomaterna ingenting. En klick syrlig smetana & lite färskpressad lime bryter fint mot hettan i kycklingen. Till detta ett stålfatslagrat rödvin, som kyls till ca 10 grader, då klarar det den kryddiga kycklingen & upplevs törstsläckande & fruktigt.

Du behöver följande till 4 portioner:
1 kg kycklingben, lår eller klubbor
2 msk olivolja
1 msk soja
1 st lime
1 kanelstång
Kryddpepparkorn (så att det blir ca 1 msk efter mortling/malning)
2-3 kryddnejlikor
1 msk nymald svartpeppar
1 msk farinsocker
2 tsk salt
1 röd chili eller chipotle
Färsk eller mald ingefära
Muskotnöt (efter smak, jag tog ca 3-4 drag på rivjärnet)
2-3 vitlöksklyftor
1 gul lök

Gör så här:
Mal alla kryddor. Riv skalet av limen. Hacka chili, vitlök, ingefära & lök grovt.

Använd en mortel eller matberedate & mixa lök, chili & ingefära. Pressa i saften från limen, olja & soja. Allt ska i & bli en tjock pasta.

Gnid in kryddblandningen på kycklingen.
Lägg kycklingen i en ugnsfast form. In i ugnen på 125 grader i ca 45 minuter.
Öka sedan till 175 grader i ytterligare 20 minuter. Dra sedan upp till 225-250 i ca 5 minuter för att göra skinnet krispigt.

Stekt ris:
2,5 dl ris
1 burk kidneybönor
1 vitlök
1 gul lök
1 msk rapsolja
Färsk koriander

Gör så här: koka riset nästan mjukt & kyl ner det. Hacka lök & vitlök fint. Fräs löken i olja tills den mjuknar, tillsätt riset & låt det fräsa runt i någon minut. Slå på lite utav buljongen som blir i ugnsformen efter kycklingen. Avsluta med att vända i grovt hackad koriander & bönorna. Smaka av med salt & peppar.

2015/01/img_4911.jpg

Annonser