Det är inte mycket som kan mäta sig med en hamburgare, om man gör den på rätt sätt. Många blandar i lök, ägg, ströbröd etc i sin färs & sen jobbar in den i färsen, det är för mig helt galet.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/92f/22518014/files/2014/12/img_4716.jpg
Jag maler min färs själv, har man inte
Möjlighet kan man be dem i charken.

Men så här gör jag:
Lägg kvarndelarna i frysen i minst en timme så de är riktigt kalla. Skär högreven i små tärningar & ställ dem i kylen. Mal köttet en gång & lägg färsen i en bunke. Mal den en gång till, men se då till att fånga upp färsen. Lägg den på plastfilm, precis så som den kommer ut, inte lägga kors & tvärs utav all färs på längden. Gör en tjock korv av allt & rulla försiktigt in i plast. Låt rullen ligga i kylen i minst 4-5 timmar men gärna över natt. Eftersom färsens fibrer ligger åt samma håll så blir den otroligt saftig & fin, bara trillar isär i munnen.

När det är dags att steka skär tjocka skivor av rullen. Stek på mycket hög värme, helst i en gjutjärnspanna, inget fett i pannan. Tryck till burgaren med en stekspade. Salta & peppra. Ha gärna en termometer till hands. Jag brukar steka till ungefär 58-62 grader, då är den lite lätt rosa.

Givetvis kan man precis vad man tycker om mellan bröden, men jag kör bara lök, saltgurka & en lagrad ost tex prästost.

Pommes går fint att göra i ugnen, skär i tjocka strimlor, på en plåt, olja & in i ugnen på 225 grader, vänd var 5:e minuter tills de är mjuka. Salta.

Här kommer ett recept på bröd som är bättre än alla köpebröd.

Du behöver följande:
2,5 dl vatten
2,5 dl mjölk
25 gram smör
1 tsk salt
2 tsk ljus sirap
Ca 13-14 dl vetemjöl
1 pkt torrjäst
10 gram smör att pensla med

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Värm vatten, mjölk & smör till ca 37 grader. Höll i en stor bunke, tillsätt sirap & salt. Rör tills det löst sig. Häll i jästen.

(Har man en köksassistent så kan man använda den, själv knådar jag för hand.)

Häll i mjölet lite i taget, jobba ihop till en smidig elastisk deg. Låt jäsa i bunken med duk över i ca 40 minuter.

Häll ut degen på mjölad bänk. Forma 8-12 bullar beroende på vilken storlek du vill ha. Lägg på plåt med bakplåtspapper, låt jäsa ytterligare ca 25-30 minuter. In i mitten utav ugnen, efter ca 8-10 minuter när de fått fin färg, sänk till 175 i ytterligare 8-10 minuter. Låt svalna på galler & pensla dem med smält smör.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/92f/22518014/files/2014/12/img_4700.jpg

Annonser