Etiketter

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/92f/22518014/files/2014/12/img_4515.jpg
Eftersom alla andra tidningar, hemsidor etc bjuder på julrecept, så bjuder jag på något helt annat. Rödvinsbrässerad oxkind & mandelpotatispuré. Jag vet att kind kan låta lite skrämmande, men det är en otroligt god & billig styckningsdetalj som om man kokar den ordentligt blir fantastiskt mör.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/92f/22518014/files/2014/12/img_4487.jpg
De flesta livsmedelsaffärer kan ta hem oxkind om man ber dem. Be dem då att putsa köttet, för det kan bara lite trixit.

Du behöver följande till 4 portioner:
1 kg oxkind
1 flaska gott rödvin (undvik matlagningsvin, det smakar ju inte ok)
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
Ca 20 gram färsk rosmarin
Ca 20 gram färsk timjan
2 msk kalv el oxfond
1 kg mandelpotatis
1 msk smör
2 dl mjölk
1 kruka kruspersilja
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar

Gör så här:
Lägg oxkinderna i en skål, slå på en flaska rödvin. Krossa vitlöken grovt, dela den gula löken i grova bitar & lägg i skålen. Lägg i de färska örterna. Låt stå i kylen över natten. Man kan även hoppa över detta steg & koka dem direkt.

Koka upp allt & vrid ner värmen så att det bara sjuder. Låt stå i ca 4-5 timmar. Du skall kunna ta en gaffel i köttet & det ger efter, men samtidigt ska det hålla ihop. Koka hellre 30 minuter för mycket om du är osäker, för det går inte att äta om det är underkokt.

Plocka ut kinderna & sila av såsen. Koka upp & slå på fond, salta & peppra (svartpeppar). Låt koka ner till simmig konsistens. Slå såsen över köttet på tallriken & strö över rikligt med hackad persilja.

Skala potatisen & koka mjuk i saltat vatten. Slå av vatten & gör helt enkelt ett riktigt gott mos. Jag brukar köra elvisp. Glömma inte salt & lite vitpeppar.

Till den här rätt så kraftiga rätten rekommenderar jag vinet på bilden, finns i systembolagets beställningssortiment (7520101)

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/92f/22518014/files/2014/12/img_4522.jpg

Annonser