Idag kör vi på fisk, närmare bestämt torskrygg. Den serveras ihop med en vitvinssås, citronrimmad fänkål & sen slänger vi dessutom in lite snofsig köksfranska. Julienne, känn på den 🙂

IMG_4231.JPG
Du behöver följande till 4 port:
600 gram färsk torskrygg
3-4 dl gott vitt vin
2 dl grädde
2 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
4 morötter
Fisk & kycklingfond
2 st fänkål
2 citroner
1 palsternacka
1 bit rotselleri
Mandelpotatis
Dill
Smör
Rapsolja
Salt
Svartpeppar

Gör så här: (såsen)
Hacka lök, vitlök & en liten bit morot så fint du kan. Svetta allt i rapsolja så det blir mjukt utan att det tar färg. Slå på vinet & 1 dl vatten. Låt koka ner till hälften. Slå på fond. Jag föredrar att köra på hälften fisk & hälften kycklingfond. Låt koka upp & slå på grädde, sedan småputtra i ca 20 minuter. Smaka av med salt, lite vitpeppar & klicka i 1 msk smör.
Precis innan du serverar pressa i 2 tsk citron.
(Många silar av sin vitvinsås, men jag tycker det är gott att låta det vara kvar i)

Fänkålen skär du så tunt det går, gärna på mandolin, salta den & pressa i en halv citron. Blanda i plockad dill & några drag med svartpepparkvarnen.

Moroten, palsternackan & rotsellerin skärs i tunna strimlor, ungefär som tändstickor. På köksfranska heter det Julienne. (Det kan du imponera med på dina matgäster)
Doppa strimlorna i kokande vatten med salt i, ca 1-1,5 minuter & skölj sedan med kallt vatten. Värm dem när det är dags att äta i lite smör & salt.

Salta fisken ordentligt & låt den ligga i rumstemperatur i ca 20-30 minuter. Stek den på skinnsidan i rapsolja på ganska hård värme. Stäng av värmen, klicka i 2 msk smör & stek 1 minut på andra sidan.
Lägg fisken i en ugnssäker form & in i ugnen på 100 grader tills fisken ligger på 45 grader.

Servera med kokt potatis, citron & vinet på bilden som för övrigt finns att beställa på Systembolaget.

IMG_4307.JPG

Annonser