Den här veckan blir det dessert, i form av en soppa. Havtornssoppa med biscotti smaksatta med rostad mandelmassa, flingsalt & choklad. Givetvis går soppan att avnjuta både kall & varm, men med tanke på vädret är nog varm att föredra.

IMG_4026.JPG

Du behöver följande till 6 portioner:
3 dl havtorn (frysta funkar hur bra som helst)
Strösocker efter smak, jag använde ca 1 dl
3 dl vatten
1 dl vit sött dessertvin (gärna det på bilden)
Maizena eller potatismjöl

Gör så här:
Lägg havtorn, socker, vatten & vin i en kastrull. Låt koka upp, sedan småputtra i ca 15 minuter. Sila av & tillbaka i kastrullen. Smaka av om det behövs mer socker. Tänk på att biscottin bidrar med sötma & salt.
Rör ut ca 1,5 tsk maizena i vatten, tillsätt under vispning. Låt småputtra i minst 5 minuter. Smaka igen. Låt valna något innan du serverar.

Biscotti: (blir några att stoppa i frysen också)
4 dl vetemjöl
1,75 dl strösocker
2 ägg
0,5 tsk bakpulver
50 mörk choklad
50 gram mandel (med skal)
75 gram mandelmassa
5-7 gram flingsalt

Gör så här:
Rosta mandeln i en torr panna tills den får lite färg, låt svalna.
Smula mandelmassa på en plåt med bakplåtspapper, in i ugnen på på grill 225 grader. Låt den få gyllenbrun färg, tar ca 5 minuter. Låt svalna.

Hacka mandel & choklad grovt.

Blanda mjöl, salt, bakpulver & strösocker. Tillsätt mandel, choklad & mandelmassan. Rör i äggen & jobba ihop till en deg.

Forma till två rullar & lägg på en plåt. In i ugnen på 200 grader i 25 minuter. Ta ut dem & skär i önskad storlek. Vrid ner ugnen på 100 grader & låt skorporna stå & torka i ca 30 minuter.

Servera soppan med krossade skorpor. Funkar även fint med en klick grädde eller glass.

Vinet på bilden passade riktigt bra både i & till soppan. (Finns i systembolagets beställningssortiment )

IMG_4029.JPG

Annonser