Perfekta päron!
Den här veckan bjuder jag på en grymt god päronmarmelad & en ljummen höstsallad med stekta päron & ost från Almnäs bruk.
Päronmarmelad:
Du behöver följande:
1,5 kg svenska päron
2 vaniljstänger (testa även att byta ut mot 2 st stjärnanis)
2 lime
1 citron
300-450 gram syltsocker
Citronsyra eller liknande att göra rent burkarna med.
Gör så här:
Skala päronen & skär i små kuber. Riv skalet av citrusen & pressa ur saften.
Dela vaniljen på längden & skrapa ur fröna.
Lägg päron, saften från citrusen, vaniljstänger & fröna i en kastrull. Tillsätt även anisen & 2-3 msk vatten.
Låt koka upp & sedan småputtra i ca 3-5 minuter lite beroende på hur hårt päron man använder.
Tillsätt syltsocker & låt småkoka under omrörning i minst 5 minuter.
Häll på rengjorda burkar & låt svalna av i kylen. Marmeladen är riktigt fin på en bit brie.
Ljummen höstsallad med stekta päron. (4 portioner)
4 päron (pallade går bra)
1 liten rotselleri
20 st brysselkål
2 skivor bröd (till krutonger)
8 jordärtskockor
2 äggulor
1,5 dl rapsolja
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
50 gram smör
1 näve valnötter
Almnäs tegel (förbaskat god ost)
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta rotsellerin noga. Lägg den på en plåt, skär smöret med osthyvel & täck rotsellerin med smöret. Salta & svartpeppra & in ugnen i ca 1,5 h, tills den är nästan genommjuk. Ta ut & ös med smöret 2-3 gånger under tiden. Skär den sedan i tjocka skivor.
Skala jordärtskockorna & dela i grova bitar. Lägg i en ugnsfast form. Salta & peppra & ringla över lite olja. Låt dem gå med sista 40 minuterna med rotsellerin.
Dela brysselkålen på mitten & stek på snittytan på rätt så hög värme, så de får ordentligt med färg. Salta dem.
Päronen skärs i grova klyftor & steks i smör. Stek på hög värme ca 20-30 sekunder på varje sida. De ska får färg, men samtidigt ha kvar sin konsistens.
Kantskär brödet & skär i kuber. Stek det i lite olja på medelvärme. Låt svalna på ett pappret.
Separera äggulorna (vitorna får du göra maräng på) lägg i en bunke & tillsatt senap & vinäger. Vispa ihop till ett luftigt skum. Tillsätt olja lite i taget under kraftig vispning. Ju mer du får i testa större mängd olja kan du tillsätta. (Man får använda elvisp, men man säger att man vispat för hand till gästerna) smaka av din majonäs med vitpeppar & salt. Ta även 1,5-2 msk utav det smör som blir från rotsellerin. Nu har du en grym majonäs med smak utav brynt smör & rotselleri.
Valnötterna torrostas i en stekpanna & krossas till mindre bitar.
Osten skär du i lite tjockare skivor & lägger på det sista så den inte blir så svettig. Garnera med lite vattenkrasse. Där har du en grym sallad på säsongens godsaker.