Etiketter

IMG_3218.JPG

IMG_3223.JPG
Äntligen äppeltider!

Förutom att göra paj, mos, kompott, chutney, must & cider, så är ju äpplena helt fantastiska att bara äta. Här kommer två recept som ett litet allternativ till den vanliga äppelpajen. Affären är full med våra svenska äpplen, men även trädgårdarna. Det är galet mycket äpplen som bara slängs varje år, så jag tycker gott att ni kan palla lite.

Tarte tatin. En fransk klassiker som kom till av misstag. Den görs i en stekpanna utav gjutjärn eller koppar & bakas av i ugn med ett lock av mördeg.

Du behöver följande:
(Mördeg)
2 ägg
160 gram strösocker
275 gram vetemjöl
10 bakpulver
210 gram smör
3 gram salt (gärna flingsalt)

(Fyllning)
7 svenska äpplen
150 gram strösocker
70 gram smör

Gör så här:
Sikta mjöl & bakpulver. Blanda i socker & salt. Tillsätt smör & jobba in det tills degen känns lite som sand. Blanda då i äggen. Plasta in degen & lägg i kylen, minst 40 minuter.

Sätt ugnen på 150 grader.
Skala äpplena & dela dem på mitten, ta bort kärnhuset. Häll socker i stekpannan & sätt på medelhög värme. När sockret börjar smälta rör runt i det så det inte bränns. När det är helt smält, dra pannan av värmen & tillsätt smör. Lägg i äpplena med snittytan uppåt. Lägg ett smörpapper över & låt stå i ca 10 minuter.

Ta ut mördegen ur kylen & tryck ut den med händerna så att den blir som ett lock som passar över stekpannan. Ta bort smörpappret & lägg över mördegen, tryck ut ordentligt i kanterna. Stoppa in stekpannan i ugnen i ca 60 min.

Låt kakan svalna i 20 minuter & vänd upp den på en tallrik. Servera med creme fraiche eller lättvispad grädde.

Frasiga äppelcigarrer med syrlig vaniljcreme:
Du behöver följande:
2 stora Svenska äpplen (gärna gravensteiner)
Ca 2 ark filodeg
2 dl crème fraîche
3 tsk kanel
1 tsk kardemumma
2 tsk strösocker
2 tsk vaniljsocker
En liten bit vaniljstång (för att det ser så hiskeligt trevligt ut med de svarta prickarna)
20-25 gram smör

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.

Skölj äpplena & kärna ur dem. Skär dem i 1,5-2 cm tjocka stavar. Lägg dem i en bunke & strö över kanel, kardemumma & strösocker. Blanda runt.

Smält smöret. Lägg ut filodegsarket på en skärbräda, skär i långa längder, så pass tjocka att det täcker en äpplestav.
Pensla med smöret, lägg en äpplebit på varje & rulla ihop.

Plåt med bakplåtspapper & in i ugnen 8-10 minuter. De ska få schysst färg, men det är ju gott om äpplet behåller lite konsistens.

Blanda crème fraîche med vaniljsocker & skrapa ut en bit vaniljstång. Doppa de ljumna äpplecigarrerna i crèmen.

IMG_3195.JPG

Dessertvinet på bilden nedan passar perfekt till den lite brända karamellsmaken i tarte tatin. Finns att beställa på Systembolaget.

IMG_3192.JPG

Annonser